VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Fixa grillkänslan inne framför spisen!

Grillsäsongen är äntligen här! Saknar du möjlighet att grilla utomhus? Då är en grillpanna precis vad du behöver!

Att grilla hör sommaren till, det är sen gammalt. Men det är inte alltid en flashig gasolgrill eller en hederlig kolgrill är det bästa alternativet. Bor du i lägenhet är det till exempel inte alltid tillåtet att grilla på balkongen eller uteplatsen, och att traska tre kvarter bort till närmaste grillvänliga område med en halvbra engångsgrill är ju inte så lockande när grillbegäret gör sig påmint. Men frukta ej, det finns en lösning - grillpannan!

OBS! Den här artikeln är från 2017 och vissa produkter som nämns kan ha utgått ur sortimentet. Vi rekommenderar dig därför att titta på vårt uppdaterade test av grillpannor och vårt test av stekpannor.

En grillpanna är något så smart som en stekpanna med upphöjda ränder i botten. Ränderna lämnar snygga -grillmärken? på det du steker, och bidrar också till en lite grillad smak från de brända märkena och oset från de steksafter som samlas mellan upphöjningarna.

En grillpanna lämpar sig bäst för till exempel hamburgare, skivad zucchini, tomat eller laxkotletter, men det går även att steka på större köttbitar. Bäst resultat får du i så fall om du först bryner köttet runt om för att få de där härliga ränderna och sedan låter köttet tillagas klart i ugnen på 100?125 °C. Oavsett vad du vill grilla i din panna är en stor stekyta att föredra. Varför säger ju egentligen sig självt - ju större stekyta, desto större utrymme för olika smarrigheter! För maximal stekyta är en fyrkantig stekpanna ett smart val.

Grillpannor kommer, precis som andra typer av stekpannor, i olika material. Det klassiska materialet är gjutjärn. Gjutjärn tål riktigt höga temperaturer och håller värmen bra. Det är dessutom så gott som outslitligt, vilket såklart kommer väl till pass om du vill grilla varje dag hela sommaren, och gärna fortsätter under resten av året med (kan man grilla inne i köket kan man ju lika gärna göra det året om, eller hur?). Nackdelen är att de är tunga och kan rosta om man inte tar hand om dem ordentligt. Ett annat vanligt material för grillpannor är aluminium. Aluminium är betydligt mycket lättare än gjutjärn, men har inte på långa vägar samma hållbarhet som en gjutjärnspanna. Båda varianterna ger i alla fall bra smak och snygga ränder!

Aftonbladet har testat tio olika grillpannor i olika material och utformning. Alla pannorna kan användas på induktionsplattor och går att ställa in i ugnen. Nedan kan du ta del av vad de kom fram till! Observera att de angivna priserna är cirkapriser och kan variera.

Le Creuset, Fyrkantig grillpanna (Bäst i test, 4 plus)

Pris: 1 049 kronor. Diameter: 28 cm. Material: Aluminium med släpp lätt-beläggning och magnetisk kärna i rostfritt stål, handtag i rostfritt stål. Vikt: 1,32 kg.

Den här eleganta, gedigna grillpannan har ett skönt handtag och en behaglig vikt. Den har testets största stekyta, blir snabbt varm och ger snygga grillränder. Den är klädd i en släpp lätt-beläggning på både in- och utsidan och är lättdiskad. Den har rätt grunda upphöjningar, så pannan kan användas som vanlig stekpanna om det skulle behövas.

Anders Petter, Stenfors (Bästa gjutjärnspanna, 4 plus)

Pris: 499 kronor. Diameter: 28 cm. Material: Gjutjärn, handtag av ek. Vikt: 2,82 kg.

En tungviktare med rejäl stekyta! Det snygga, avfasade trähandtaget gör den lätthanterlig, och upphöjningarna i botten ger riktigt fina grillränder. Pannan har ett litet hjälphandtag som kommer väl till pass när det är dags att ta tag i disken. En nackdel är att pannan av oförklarlig anledning osar en hel del.

Tefal, Jamie Oliver cast aluminium induction (Dyrast, 4 plus)

Pris: 1 249 kronor. Diameter: 23 x 27 cm. Material: Aluminium med släpp lätt-

beläggning och botten i rostfritt stål, handtag i rostfritt stål och silikon. Vikt: 1,26 kg.

En ordentlig med ändå lätthanterlig grillpanna med ergonomisk tumränna i handtaget. Pannan behöver en stund för att få upp värmen ordentligt, men väl uppvärmd går det undan! Den ger snygga grillränder och släpp lätt-beläggningen gör sitt jobb som den ska.

IKEA, Småvar (Mycket prisvärd, 3 plus)

Pris: 199 kronor. Diameter: 28 cm. Material: Aluminium belagt med teflon, rostfritt stål i botten, handtag av fenolplast och uretanplast. Vikt: 0,83 kg.

En mycket lätt och behändig panna, även om handtaget känns aningen kantigt. Grillpannan blir riktigt varm på kort tid och den ger snygga grillränder. Släpp lätt-beläggningen gör det den ska och grillpannan är mycket enkel att göra ren.

Morberg, Grillpanna (3 plus)

Pris: 719 kronor. Diameter: 25 cm. Material: Gjutjärn, handtag av ek och mässing. Vikt: 2,48 kg.

Det sköna trähandtaget tillsammans med den lite mindre diametern gör den här grillpannan rätt behändig trots att den väger lite mer. Morbergs grillpanna tar ett tag på sig att bli ordentligt varm, men den lämnar fina ränder på det som steks. Under testet fastnade en del av det som stektes trots att pannan förinstekts enligt anvisningar. Hade stekytan varit större hade den fått ett plus till!

Ronneby bruk, Ultra light original (3 plus)

Pris: 799 kronor. Diameter: 30 cm. Material: Lättviktsgjutjärn, handtag i silikon. Vikt: 1,78 kg.

Lättare än de andra gjutjärnspannorna, men inte superlätt. Lätt att hantera är den i alla fall! Den har ett skönt handtag som framförallt passar dem med lite mindre händer. Grillpannan blir varmt snabbt och ger snygga grillränder. Tomaterna som stektes i pann

an fastnade lite grann, men i övrigt funkade släpp lätt-beläggningen bra. Men beläggningen släppte även lite från pannan redan efter första stekpasset, tyvärr. Pannan blir rätt sotig men är lätt att diska!

IKEA, 365+ (2 plus)

Pris: 299 kronor. Diameter: 28 cm. Material: Aluminium belagt med teflon, botten och handtag i rostfritt stål. Vikt: 1,21 kg.

En lätt grillpanna med ett ganska bekvämt handtag. Värmespridningen fungerar inte jättebra, vilket gör det lite svårare att få till snygga grillränder på det du steker. Väldigt liten stekyta för att ha en diameter på 28 cm, men teflonbeläggningen fungerar i alla fall utmärkt - ingenting fastnar och disken är snabbt avklarad.

Skeppshult, traditionell grillpanna (2 plus)

Pris: 699 kronor. Diameter: 28 cm. Material: Gjutjärn, handtag i trä. Vikt: 3,34 kg.

Den tyngsta av de testade grillpannorna, och det känns. Det klassiska, runda trähandtaget är snyggt men ger ingen extra hjälp i hanteringen av den här klumpen. Pannan blir varm rätt fort, men sen är det svårt att justera ner värmen. Den osar en del och blir rätt smutsig. Tyvärr är det dessutom rätt svårt att diska den.

Greenpan, Brussel (2 plus)

Pris: 599 kronor. Diameter: 28 cm. Material: Aluminium med keramisk släpp lätt-beläggning och magnetisk kärna, handtag i rostfritt stål. Vikt: 1,44 kg.

Udda modell med öron som på en kastrull eller gryta istället för ett handtag. Det låter kanske som en bra idé, men det är det inte. Öronen blir väldigt varma och kräver grytlappar för säker hantering. Använder du dig av en gasspis innebär det snabbt vidbrända grytlappar. Grillränderna blir tydliga med en fin färg, och släpp lätt-beläggningen fungerar alldeles utmärkt, och diskningen likaså!

Tefal, Jamie Oliver professional cast iron grillpan (Kass, 1 plus)

Pris: 499 kronor. Diameter: 24 cm. Material: Gjutjärn. Vikt: 2,87 kg.

En grillpanna som nog lämpar sig bättre som hantel än att steka i, tyvärr. Stekytan är liten, och ändå är pannan väldigt tung. Både pannan och handtaget får upp värmen snabbt och håller den länge, vilket innebär att grillvanten behöver vara på både under hela stekningen och när det är dags att diska. Den ger åtminstone snygga grillränder!  

Testkälla: Aftonbladet


Redaktionen
Test.se