VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Godaste frasvåfflan

På söndag är det våffeldagen! Såhär gör du för att få till den perfekta frasvåfflan.

På söndag är det Jungfru Maria bebådelsedag, dagen då ärkeängeln Gabriel kom ner till jorden för att tala om för Maria att hon skulle föda Guds son. För de allra flesta svenskar har dock den religiösa betydelsen hamnat i skymundan av en smaskig tradition: våffeldagen!

En tradition väckt ur en felsägning

Det sägs att våffeldagen kommer sig av en felsägning av "Vårfrudagen", som var en annan benämning på Maria bebådelsedag. Utöver att markera Jesus tillblivelse var dagen också något av ett startskott för våren, och felsägningen i kombination med att det som behövs för att göra våfflor (ägg och mjölk/smör) fanns i större utsträckning såhär års än det gjort under vinterhalvåret gjorde våfflan till det självklara sättet att fira! 

4 steg till perfekta frasvåfflor

Så hur lyckas man då med den perfekta våfflan? Det är enkelt – följ bara följande fyra steg!

1: Använd kolsyrat vatten i smeten. Även om det inte finns några faktiska bevis för att det fungerar så sägs det att bubblorna gör våfflorna frasigare. Ta det säkra före det osäkra och välj bubbelvatten istället för stilla!

2: Låt smeten vila! Även om våffelsmet i regel innehåller bakpulver och inte jäst kan smeten må bra av att vila lite innan det är dags för gräddning. Genom att låta den stå och svälla ett tag blir slutresultatet luftigare. En halvtimme gör skillnad, men om du vet med dig att du ska äta våfflor till frukost kan du med fördel göra smeten redan kvällen innan! Låt den stå i kylen över natten så är den perfekt till morgonen därpå.

3: Se till att röra om i smeten innan du tar upp en ny sats att hälla i järnet! Smeten separerar sig gärna lite om den får stå orörd, vilket kan leda till att vissa våfflor blir alldeles för vattniga medans andra blir stabbiga.

4: Om du ska låta våfflorna mellanlanda någonstans innan du lägger dem på tallriken bör du aldrig stapla dem på varandra! Staplas de kan de inte ånga av sig ordentligt, och då blir de blöta och inte alls frasiga. Låt dem istället vila åtskilda på ett ugnsgaller och ät dem sedan medan de fortfarande är varma – nygräddade våfflor är alltid frasigast!

Här hittar du ett klassiskt recept på våfflor! Nu är det bara att sätta igång.

Test.se rekommenderar!

För att verkligen lyckas med våfflorna krävs förstås rätt utrustning. Vi har som vanligt samlat en mängd olika tester och har på så sätt kunnat utse det ultimata våffeljärnet! Här hittar du vinnaren, och kan dessutom ta del av allt du behöver veta om våffeljärn.


Redaktionen
Test.se