För dig som föredrar in ear-lurar och gärna vill slippa sladden helt och hållet är true wireless det enda rätta. Det har snackats en hel del om Apples AirPods, men det finns en mängd andra modeller på marknaden också. True wireless slog igenom på riktigt under 2017, och nu kommer tillverkarna med bättre och mer utvecklade modeller.
Framtiden är sladdlös
I flera år nu har det funnits trådlösa varianter av over ear-lurar, och in ear-varianter har kunnat erbjudas som nästan trådlösa, med undantag för en sladd mellan de två öronsnäckorna. Nu kapas även den sladden och fler och fler tillverkare ger sig på det här med helt trådlösa hörlurar, true wireless. I takt med den trådlösa utvecklingen släpper många stora telefontillverkare mobiler utan hörlursutgång. Apple var först med det något okonventionella draget, och nu har bland annat Sony följt efter.
Varför true wireless?
Den stora fördelen är självklar: inga sladdar – inget trassel! Det blir inte enklare än två hörlursproppar som inte tar upp plats på något annat sätt än att de ska vila i öronen.
Tillverkarna har lagt ner stor möda på ljudet och passformen, och många lurar sitter tillräckligt stadigt i öronen för ett löppass eller ett pass på gymmet. Du slipper alltså både sladdar som är i vägen och värmen som kommer av att ha på sig ett par over ear-lurar. Hörlurarna har dessutom i mångt och mycket samma möjlighet till knappstyrning som over ear-lurar och lurar med sladd, och de allra flesta modeller har inbyggd mikrofon.
Stänger ljud ute både passivt och aktivt
De små öronsnäckornas design ser i viss mån till att störande ljud stängs ute; de täpper effektivt till hörselgången med sina proppar. En del märken och modeller är dessutom försedda med aktiv brusreducering, något som tidigare mest varit tillgängligt för för dem som använder hörselkåpor. Hörselsnäckorna är i dessa fall försedda med små mikrofoner som tar upp ljudet i omgivningen och låter sedan avancerad teknik analysera och bemöta de störande ljuden. På så sätt motverkas bullret och störningarna och ljudupplevelsen från hörlurarna blir starkare. Samma teknik kan också användas för att filtrera och förstärka vissa ljud, som till exempel samtal eller ljudet av bilar och annat som kan vara bra att uppmärksamma när man vistas utomhus.
För att få ut så mycket som möjligt av dina hörlurar måste de ha en optimal passform. En perfekt passform säkerställer att lurarna sitter där de ska och ger den absolut bästa ljudupplevelsen. De flesta modeller (Apples lurar undantaget) levereras med proppar i olika storlekar, vilket gör det enkelt för dig att hitta något som passar. Våga prova olika storlekar för att försäkra dig om att du hittat det som passar dig bäst!
Finurliga lösningar för längre batteritid
Batteritid är fortfarande ett problem för de flesta tillverkare; det är helt enkelt inte möjligt att trycka in hur mycket kapacitet som helst på så liten yta. Inte än, i alla fall. För visst sker det utvecklingar hela tiden! Många tillverkare har redan lyckats pressa in en extra timme eller två i sina lurar. Batteriproblemet har också lösts med hjälp av ett etui som fungerar som snabbladdare. På runt 15 minuter laddar de flesta fodralen lurarna upp till ca 75 % batteri (låter du lurarna ladda längre blir de förstås fulladdade), så om batteriet tryter behöver du inte vänta länge innan du kan använda hörlurarna igen. Ett laddningsetui rymmer oftast ungefär tre uppladdningar, vilket totalt ger en mycket rimlig batteritid. Fodralet ger dig också en självklar plats att förvara lurarna på när du inte har dem i öronen. Det är inte särskilt stort, utan ryms utan problem i väskan eller fickan.
Bästa hörlurarna just nu
True wireless-lurar testas nu vitt och brett, och vi kan redan lyfta fram några modeller som konsekvent gjort bra ifrån sig.
Jabra Elite Sport: Tack vare sitt samarbete med hörapparatstillverkaren GN Resound ligger Jabra i framkant med sina true wireless. De har tillgång till deras kompetens och erfarenhet, vilket har gett dem ett stort försprång gentemot konkurrenterna. Jabras tidigaste modeller var mest inriktade mot den sportiga marknaden, men nu satsar de på en bredare målgrupp. Elite Sport har ett riktigt bra ljud som kan anpassas efter ditt eget tycke med hjälp av en equalizer i en tillhörande app.
Jabra Elite Sport presenterar vi som ultimat testvinnare här hos oss, men enligt de senaste rönen är deras modell Elite 65T något utöver det vanliga och kan mycket väl komma att ta över vinnartiteln när de testats mer grundligt.
Jämför priser och hitta återförsäljare för Jabra Elite Sport hos Prisjakt.
Apple AirPods: Apple var först på bollen när de släppte sina lurar i december 2016, och lurarna ser mer eller mindre likadana ut nu som då. De riktigt andas den för Apple typiskt stilrena designen, och har på sätt och vis blivit något av en sinnebild för vad true wireless är. AirPods har väldigt begränsad knappstyrning, men kompenserar med riktigt bra batteritid istället. Utöver att kunna kopplas med din telefon via bluetooth kan de synkroniseras via iCloud, vilket gör det extra enkelt att använda lurarna ihop med andra Appleprodukter.
Jämför priser och hitta återförsäljare för Apple AirPods hos Prisjakt.
Samsung IconX: IconX är en del av Samsung Gear och har av M3 Sveriges Prylsajt utsetts till en av 2017 coolaste prylar. De har hög ljudkvalitet och bra batteritid, men det coolaste med dem är den inbyggda personliga tränaren. Hörlurarna har en rad smarta träningsfunktioner, och en av dem är att få glada tillrop och uppmuntran rätt in i örat när orken tryter som mest!
Jämför priser och hitta återförsäljare för Samsung IconX hos Prisjakt.
Mer läsning?
Vill du veta mer om in ear-hörlurar? Här kan du läsa om allt du behöver veta och ta del av våra samlade tester av in ear-hörlurar, både med och utan sladd.
Föredrar du over ear-lurar? Då kan du spana in vår sida dedikerad till dessa hörlurar här!
Observera att ett par riktigt bra true wireless fortfarande kostar en hel del, men ju längre tekniken kommer desto prisvärdare kan vi anta att det blir. Erbjudanden av olika slag är heller inte helt ovanliga, så håll ögonen öppna!