VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Skydda familjen mot myggen!

Det finns väl inget värre än att kliande myggbett irriterar när man ska njuta av semester och sol? Här finns tips om hur du skyddar dig bäst!

Måndag 29 juni 2015 publicerade Aftonbladet en artikel om myggornas framfärd i Norrland. Myggplågan har resulterat i att försäljningen av myggmedel har ökat med över 8000 procent i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland under de tre senaste veckorna!

Men hur vet man vilket myggmedel som är bäst? Eftersom olika människor utsöndrar olika dofter och är olika attraktiva för myggorna, påverkas också människor olika mycket. Läs gärna de tester vi samlat om myggmedel och få en bra överblick över de bästa medlen på marknaden. Sedan får du helt enkelt prova dig fram.

Att gå insmord i myggmedel hela sommaren är dock ingenting som rekommenderas experterna. Eftersom myggmedel klassas som ett bekämpningsmedel innehåller det också gifter och då finns det även en del risker vid användande. Använd helst bara på de mest utsatta områdena.

De bästa tipsen för att slippa bli biten i sommar är:

  • Ha en bra hygien, då myggen dras till kroppslukter.
  • Bär ljusa, heltäckande kläder - myggen gillar mörka färger.
  • Klä barnvagn och barnsäng med myggnät (barn under 2 år bör inte använda myggmedel).
  • Man kan rolla/spraya kläderna med medel om man är känslig mot dem.
  • Pollenallergitabletter med antihistaminer kan fungera förebyggande. Tabletterna kan även dämpa svullnad och klåda av bett.

Har du blivit myggbiten trots att du skyddat dig - undvik att klia! Kliar man på bettet kan klådan förvärras och om huden rivs sönder kan bettet istället bli infekterat. Symptom på infektion är ökande svullnad, ömhet, rodnad och att det bildas var. Om man inte kliar på det försvinner dessutom svullnaden snabbare.

Är myggorna riktigt envisa och biter mycket trots att man gjort allt för att förebygga ett kliande bett, kan man också ta hjälp av en myggfångare. Dessa fungerar oftast genom tekniker som ska motsvara utandningsluften som återfinns hos människor och däggdjur. Maskinerna omvandlar alltså någon form av gas (oftast gasol), värme och vatten till koldioxid, samt utsöndrar ett ämne som kallas Oktanol som finns i huden. Myggen dras till fångaren och fastnar, men tänk på att kapacitet och effektivitet kan variera beroende på miljö och väder.

Våra samlade tester av myggmedel och myggfångare kommer att uppdateras så snart ett nytt test publicerats!


Redaktionen
Test.se