Stilrent och simpelt
När jag tidigare läst om hemlarm av olika slag har det alltid rört sig av mängder av olika komponenter och delar, sladdar som ska dras och installationer som ska göras till både höger och vänster. Många av de större larmleverantörerna erbjuder hjälp med installation, vilket förstås har att göra med att det inte är helt enkelt att göra själv. För att Somfys hemlarm ska fungera behövs egentligen bara två komponenter: Somfy One och en smartphone.
Somfy One är inte större än en bluetooth-högtalare: en stilren, cylindrisk liten kloss, som utan problem smälter in i resten av inredningen. Utöver själva enheten låg en sladd och en extremt tunn manual i förpackningen. Det enda manualen egentligen sa åt mig att göra var att koppla in Somfy One i ett eluttag och ladda ner appen Somfy Protect. Appen är gratis och laddades ner i ett huj, sedan skötte det hela sig nästan på egen hand, med mindre justeringar från min sida. Pedagogiska bilder och korta instruktionstexter på enkel engelska förklarade hur Somfy One ska placeras för att ge bästa möjliga skydd och jag fick tillfälle att vrida och vända lite på den för att täcka upp så mycket som möjligt av min lägenhet. Medan enheten konfigurerades fick jag dessutom en liten introduktion i hur larmet fungerar och arbetar, så när allt var installerat och klart var jag dessutom färdigutbildad i hur jag styr larmet genom appen.
Allt-i-ett, med flera smarta funktioner
Somfy One är ett allt-i-ett-system med övervakningskamera, rörelsesensor, högljudd siren och brandlarm. Den kan användas som enbart kamera för att till exempel hålla koll på ensamma husdjur; till en början kikade jag till mina katter flera gånger om dagen! När kameran är igång kan man också aktivera en rörelsesensor som gör mig medveten om rörelser i mitt hem när jag inte är där via en push-notis i min telefon. Kameran spelar också in 10 sekunder film när den upptäcker rörelse. Filmen finns sedan tillgänglig på min telefon i 24 timmar, men för att man ska kunna ladda ner och spara klippen krävs en tilläggstjänst som kostar 50 kr i månaden. Stillbilder kan jag däremot ta när som helst, och de sparas direkt i telefonens mediebibliotek. Sensorns känslighet kan ställas in så att den inte reagerar på husdjur, vilket såklart är praktiskt om man inte är lika intresserad som jag är av att följa deras äventyr när de är ensamma.
Om och hur larmet ska utlösas när rörelsesensorn går igång kan du välja själv; larmet kan starta med detsamma när rörelse upptäcks och sedan skicka en notifikation till din telefon, larmet kan spela en några sekunder lång varningssignal innan larmet går igång och notifikationen skickas iväg, eller så kan du välja att först få en notifikation om att sensorn har reagerat på något. Genom att välja det sista alternativet får du en chans att gå in i appen och se vad det är som rör sig där hemma. Ser du att det är din partner som kommit hem och själv glömt avaktivera larmet i förväg kan du enkelt och smidigt larma av, och ser du att det är en oinbjuden gäst kan du själv starta larmet och ringa 112 direkt från appen.
För den som är lite disträ kan appen också hjälpa dig att komma ihåg att sätta igång och stänga av larmet när du lämnar och när du närmar dig ditt hem. Funktionen Smart Activation använder telefonens platsinformation för att se var du befinner dig, och kan därmed hålla koll på när det är dags att larma av eller på.
Smarta tillbehör för smart och effektivt skydd
Somfy One fungerar fint för sig själv, men vill man rusta sitt hem ytterligare finns det fler komponenter att köpa till. Jag fick till exempel också testa Somfy IntelliTag, en sensor som placeras på en dörr eller ett fönster med hjälp av självhäftande tejp och som känner av när det öppnas. Jag placerade sensorn på ytterdörren, och precis som huvudenheten var den enkel att installera via appen, och kontrollpanelen i appen uppdaterades automatiskt för att tillgodose de nya möjligheterna. Appen, One och IntelliTag kommunicerade finfint med varandra, och allt var installerat och konfigurerat på mindre än två minuter.
När IntelliTag var installerade fanns som sagt fler möjligheter i appen. Du kan välja att ha hellarmat med både dörrsensorn och rörelsesensorn igång, halvlarmat med bara dörrsensorn igång eller ha allt avstängt. Något som däremot inte är möjligt är att få en notifikation till telefonen direkt när dörrsensorn reagerar, utan notifikationen dyker upp först när larmet gått (vilket det gör antingen med detsamma eller efter en varningssignal). Det här känns inte helt optimalt – är man inte helt med när man kommer hem och öppnar dörren står man plötsligt där med en siren som skriker. Men – problemet kan avhjälpas med en annan av Somfys produkter: KeyFob. Somfy KeyFob är en liten fjärrkontroll som kan hängas i nyckelknippan, och om larmet är aktiverat när någon med en KeyFob kopplat till enheten kliver in genom dörren så stängs larmet av av sig självt. Dessutom är det med KeyFob också möjligt att se vilka i hushållet som är hemma. Smidigt om man till exempel har barn som ska gå själva hem från skolan!
Omdöme
Det absolut bästa med Somfys system är att det är så extremt användarvänligt. Genom att enbart med hjälp av appen kunna ställa in känslighet på både rörelsesensor och dörrsensor kan jag väldigt enkelt anpassa komponenterna efter just mina förutsättningar och behov. Jag har till exempel brevinkast på min dörr, och kände mig lite orolig över hur IntelliTag:en skulle reagera på att det skramlar och rör sig i det. Men det var inga problem – jag skramlade, drog och slog hej vilt utan att sensorn larmade. Blir det någon gång dags att flytta är det bara att plocka ner alla delar och sätta upp dem igen i den nya bostaden, och där enkelt och smidigt ställa in dem efter de nya förutsättningarna. Olika komponenter kommunicerar felfritt med varandra, och det är oerhört enkelt att koppla in hela familjen i ett och samma system.
Men allt är såklart inte guld och gröna skogar. Somfy One är beroende av wifi-uppkoppling för att kunna kommunicera med mig, så om mitt wifi inte fungerar får jag heller inte veta vad som händer där hemma och kan inte kontrollera larmet med appen. Funktionen i själva larmet finns förstås kvar, men utan att jag får reda på att det går igång och utan att jag har möjlighet att stänga av det eller larma polisen. Enheten har heller inget back up-batteri som går igång ifall det skulle bli strömavbrott, så ett strömlöst hem är ett oövervakat hem. Somfy erbjuder dock andra (dyrare) produkter med back up-funktion, bland annat den snarlika enheten Somfy One +. Viktigt att komma ihåg är också att Somfy inte erbjuder någon form av abbonnemangstjänst, så det är inte möjligt att få tillgång till väktarutryckningar via deras system.
Jag måste medge att Somfy One gav mig mer än jag trodde den skulle göra. Jag placerade enheten så att den täckte hallen och en stor del av mitt vardagsrum och dess fönster. Hemma hos mig, en lägenhet på 57 m2 utan balkong eller uteplats, räcker det egentligen för att jag ska känna att de flesta (eller i alla fall smidigaste) vägarna in i lägenheten är övervakade. Bor du större, kanske med en balkong- eller altandörr som inte är placerad på ett sätt som gör att One kan täcka både den och entrédörren, bör du skaffa dig minst en IntelliTag också, för att vara säker på att du har en chans att skrämma iväg tjuvar så fort de tagit sig in i ditt hem, och inte först när de tagit sig inom One's synhåll. Somfy Protect erbjuder larm för utomhusbruk och extra rörelsesensorer också, så det går att på egen hand bygga ihop ett väldigt gediget, omfattande och välfungerande larmsystem.
Vill du läsa mer om Somfy och deras produkter? Klicka här för att komma till deras hemsida.