Bäst i test bastu 2025 – Flera olika bastuaggregat
Att bada bastu är bra för både kropp och själ. Är du i behov av ett nytt bastuaggregat till din bastu där hemma – eller planerar du kanske att bygga bastu? Se våra testvinnande bastuaggregat och ta del av vår stora köpguide!
- Effekt.
- Vilken volym på bastun aggregatet är anpassad för.
- Om det värms upp med el eller eld.
- Storlek.
- Hur bastuaggregatet placeras – vägg/golv.
Svenska Tylö tillverkade sitt första bastuaggregat för över 70 år sedan. De brinner för att erbjuda bastuupplevelser av högsta kvalitet och erbjuder bastu, ångbad och infraröd värme.
Tylö Sense Sport 6 är ett eldrivet bastuaggregat som kan placeras antingen på golvet eller vägghängas och som vi valt att utse till bäst i test. Enligt recensioner är det ett bra aggregat som med ett avtagbart fack för doftessenser. Det är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.
Bastugaggregatet Sense Sport har en effekt på 6,6 kilowatt och passar för en bastustorlek om fyra till åtta kubikmeter. Det rymmer en stenmängd om 20 kilo stenar och vill du att en bastu med doft det finns ett avtagbart fack för doftessenser. Med det här bastuaggregatet går det snabbt att värma upp bastun. När önskad effekt är uppnådd kan du välja funktionen ”delad effekt” och på så sätt få en 30 procent lägre energiförbrukning.
Manöverpanelen visar tid och temperatur och är inbyggd i aggregatet och sitter nertill, vilket är praktiskt så att du inte skulle råka bränna dig på elementet. Aggregatet har dessutom Thermosafe-beröringsskydd som förhindrar oavsiktliga brännskador och överhettningsskydd. När du placerar aggregatet ska det vara minst 11 centimeter till sidoväggen och minsta takhöjden får vara på 190 centimeter.
Bastugaggregatet finns i två effekter och vill du hellre ha ett med större effekt finns detta under namnet Sense Sport 8, som har en effekt på åtta kilowatt.
- Tylö Sense Sport 6
- Tylö Sense Sport 8
Finska Harvia är ett företag som startade på 1950-talet och har blivit världsledande tillverkare av bastuaggregat. De erbjuder lösningar för alla typer av bastur och i sortimentet finns bastusten, bastuugnar och aggregat till din bastu.
Harvia Cilindro PC70 är ett eluppvärmt bastuaggregat i pelarmodell som vi valt till bästa design. Enligt recensioner passar den här modellen för dig som önskar ett klassiskt bastuaggregat till en relativ liten peng. Bastuaggregatet är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.
Det här snygga bastuaggregatet passar för en bastuvolym på sex till tio kubikmeter och rymmer en stenmängd på 80 kilo, som köps separat. Bastuaggregatet har ett ytterhölje med rostfritt stål och en fast styrenhet placerad på aggregatets framsida. På styrenheten finns en termostat som du reglerar med värmen med och en timer där du kan starta, stänga av eller förinställa av den.
För säkerhetens skull ska aggregatet ha ett säkerhetsavstånd på 100 millimeter till brännbart material. Det har justerbara fötter som gör det lätt att balansera om underlaget är ojämnt. Det följer även med väggfäste som säkerhetsställer att aggregatet inte välter omkull.
Önskar du ett större aggregat finns denna modell även med en effekt på 9 kilowatt. Det finns även en modell med separat kontrollpanel under namnet Harvia Cilindro PC70 EE.
- Harvia Cilindro PC70
- Harvia Cilindro PC90
- Harvia Cilindro PC70 EE
Finska Harvia är ett företag som startade på 1950-talet och har blivit världsledande tillverkare av bastuaggregat. De erbjuder lösningar för alla typer av bastur och i sortimentet finns bastusten, bastuugnar och aggregat till din bastu.
Harvia har flera vedeladade bastuugnar i sitt sortiment och vi har valt att utse Harvia M3 till den bästa vedeldade. Den är ett populärt val hos Prisjakt och återförsäljaren Gardenstore. Hos leverantören själv beskrivs M-serien som en stilig värmekälla för en liten bastu och en bastuugn av hög kvalitet som erbjuder bastubadaren perfekta stunder för avkoppling.
Den här bastuugnen har en klassisk stilren design med ett grafitsvart ytterhölje och ett övre spjälverk av rostfritt stål. Den är av hög kvalitet och att den dessutom är snygg bidrar också till ett gott betyg. Bastuugnen har en glaslucka som gör att du ser den flammande elden innanför – vilket också förhöjer den mysiga stämningen när du bastar. Den jämna värmen tillsammans med den effektiva eld- och luftcirkulationen ger en skön bastuupplevelse.
Bastuugnen har en effekt på 16,5 kilowatt och passar för en bastu som är mellan sex och tretton kubikmeter stor. Den maximala mängden sten den klarar av är 30 kilo. Bastuugunen är försedd med vattenvärmare av skorstensmodell. Samma aggregat finns
- Harvia M3 Vedeldad
- Harvia M2 Vedeldad
Köpguide
Vill du njuta av sköna bastubad på hemmaplan, kanske efter en kall dag utomhus eller ett hårt träningspass? Med en bastu är detta möjligt! Har du både ekonomin och platsen är detta något som förgyller både kropp och själ. Vi ger dig all information om hur du ska tänka när du ska välja ditt bastuaggregat. Många av populäraste bastuaggregattillverkarna är svenska eller finska och det finns varianter att välja mellan.
Därför ska du basta
Det finns många anledningar till att du ska unna dig ett bastubad med jämna mellanrum. Du blir friskare, lyckligare och forskare säger att det har samma hälsoeffekter som att träna.
Bra för hjärta och kärl
Att basta regelbundet minskar till exempel risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I värmen vidgas dina blodkärl och ger en bättre blodcirkulation. Samtidigt får du ökad syretillförsel som reducerar mjölksyra och gör att du presterar bättre.
Rynkor reduceras
Blodcirkulationen i hudens blodkärl och överhud ökar också vilket för att huden inte torkar ut och rynkor reduceras.
Ger mer avslappnade muskler
Värme är bra för muskler och gör att de slappnar av och elasticiteten i vävnaderna ökar. Har du muskelsmärta eller reumatiska besvär kan dessa lindras med hjälp av en bastu.
Slaggprodukter rensas ut med svetten
Kroppens slaggprodukter rensas ut – på bara en kvart producerar kroppen 200 till 400 gram svett och förutom vatten följer även kväve, salt och ämnen som nickel, kadmium och bly.
Du blir mer avslappnad och lycklig
Att bada bastu bidrar också till att du blir mer avslappnad. I värmen produceras ämnen glädjehormomerna serotonin och oxytoxin som gör att både nedstämdhet och aggression minskar.
Genom att bada bastu mår du både bättre fysiskt och psykiskt och vissa forskare likställer det med att träna.
Olika typer av bastu
Det finns flera typer av bastu att välja mellan. Här är några av de vanligaste!
- Torrbastu: Klassisk bastu med torr luft, du tillför inget vatten under bastandet. Temperaturen ligger på runt 90 grader.
- Våtbastu: Du häller lite vatten i aggregatet och luftfuktigheten ligger på 15-30 procent och temperaturen på runt 75-85 grader. Detta är den vanligaste typen av bastu i Sverige.
- Ångbasu: En lite mildare bastu med lägre temperatur på 45-65 grader med en högre luftfuktighet på 40-65 procent.
- Vedeldad bastu: Den mest traditionella bastun. Du eldar med ved i en bastuugn och ovanpå i ett separat stenmagasin ligger stenar. För att öka temperaturen eldar du mer eller häller vatten på stenarna.
- Infraröd bastu: En lågtemperaturbastu som blivit mycket populär de senaste åren. Temperaturen ligger på runt 40-65 grader och bastun värmer kroppens vävnader på djupet.
Så går ett bastubad till
När du bastar sitter du i en uppvärmd bastu, vanligtvis byggd i trä och med bänkar byggda i flera etapper. Det är som varmast högst upp eftersom värmen stiger uppåt. Temperaturen är förinställd och går att reglera under tiden du bastar. När du har bastat färdigt är det vanligt att ta en kall dusch eller kanske ett dopp i sjön eller havet för att försegla värmen i kroppen.
Fördelar med en egen bastu
Det finns många fördelar med att ha en egen bastu hemma, eftersom regelbunden bastning har bevisat positiv effekt på både kropp och själ. Genom att ha en egen liten spaavdelning hemma kan du basta när du vill och hur ofta du vill. Istället för att behöva ta in på spahotell eller basta i badhuset – något som både kostar pengar och minskar på flexibiliteten. Med en bastu hemma behöver du dessutom inte trängas med andra människor – du kan sprida ut dig hur mycket du vill!
När ska man inte bada bastu?
Du ska bara basta om du känner dig frisk och är du till exempel förkyld ska du hellre avstå. Har du cyanotiska hjärtfel eller nyligen inträffad hjärtinfarkt ska du också undvika att basta. Lider du av en kronisk sjukdom ska du alltid prata med läkare innan du kliver in i bastun. Gravida kan basta, men blir det för varmt rekommenderar sjukvårdsupplysningen dig att gå ut.
Välj mellan vedeldat eller eldrivet bastuaggregat
När du bygger din bastu ska du först ta ställning till om du vill ha ett vedeldat aggregat eller ett elaggregat. Önskar du en gammaldags, klassisk känsla ska du välja ett vedeldat bastuaggregat. Den här typen kräver dock lite mer underhåll, tillsyn och en byggnation av skorsten. Ett eldrivet bastuaggregat passar dig som inte vill ha lika mycket jobb eller som väljer att ha en bastu i till exempel källaren. Denna kommer snabbare upp i temperatur än den vedeldade varianten. Båda modellerna ligger på ungefär samma prislapp.
Två olika typer av bastuaggregat:
- Vedeldat bastuaggregat.
- Eldrivet bastuaggregat.
Välj mellan ett eldrivet eller ett vedeldat bastuaggregat. Båda har sina för- och nackdelar
Så räknar du ut storleken på bastuaggregatet
Du ska alltid välja bastuaggregat efter bastuvolymen, alltså hur stort rummet är. Ju större bastu du har desto högre effekt ska ditt bastuaggregat ha. Det är vanligt att leverantörerna själva uppger vilken storlek som aggregatet är avsett för, men det går också att räkna ut på egen hand. Du räknar ut bastuns volym i kubikmeter, något du gör genom att multiplicera bastuns bredd, djup och takhöjd. På så sätt får du fram hur många kilowatt som aggregatet ska ha. Väljer du ett för stort aggregat med för hög effekt kan bastun bli överhettad. Väljer du ett för litet aggregat med för låg effekt blir bastuupplevelsen inte fulländad, varken när det kommer till värmen eller luftfuktigheten. Många leverantörer säljer sina bastuaggregat med flera olika effekter för att passa till din storlek på bastun.
Det är viktigt att välja rätt storlek på bastuaggregaget - effekten beräknas på bastuns storlek
Styrenheten visar temperatur och timer
För att kunna reglera temperatur har bastuaggregatet en manöverpanelen eller styrenheten placerad på sig. Här finns vanligtvis en termostat där du reglerar värmen och en timer där du kan starta och stänga av aggregatet. På vissa modeller har du även möjlighet att förinställa bastuaggregatet så att det är klart den tid du önskar basta.
Stenar köps separat
Ett bastuaggregat är vanligtvis fylld av stenar som hettas upp och gör bastun ännu varmare. När vattnet förångas mot stenarna ökar luftfuktigheten. Stenarna behöver du köpa separat och hur mycket som ryms beror på vilken modell du har köpt. Köper du ett klassiskt bastuaggregat är det vanligt att det rymmer 20 till 30 kilo sten. Om du däremot köper en pelarmodell kan det behövas upp till 80 kilo sten.
Hur varm blir en bastu?
Hur varmt det är i en bastu har du möjlighet att styra själv, genom att reglera värmen på bastuaggregatet. I det klassiska bastubadet ligger temperaturen på mellan 70 och 90 grader. När du slänger på vatten på stenarna stiger graderna.
Kom ihåg säkerheten!
När du badar bastu är det också viktigt att tänka på säkerheten. Bastuaggregatet ska alltid monteras enligt leverantörens säkerhetsanordningar, alltså med ett visst avstånd till andra brännbara material som vägg och tak. Hur stort avstånd beror på hur stort aggregatet är och det går på el eller är vedeldat. För ett vedeldat aggregat bör det vara minst 50 centimeter till brännbart material och för ett eldrivet aggregat måste det stå helt fritt i rummet och takhöjden ska vara på minst 190 centimeter. Du ska dessutom kunna gå förbi aggregatet utan att det finns risk att bränna sig.
Har du ett eldriven bastuaggregat är viktigt att elen är rätt indragen och att installationen är ordentligt gjord – eftersom kombinationen el, värme och fukt vanligtvis inte brukar gå ihop.
Samtidigt ska ventilationen vara rätt med ordentligt genomdrag med regelbundna kontroller så att smuts eller damm inte har påverkat funktionen. Har du ett vedeldad bastuaggregat är det viktigt att skorstenen är ordentligt sotad.
Har du ett högre aggregat i pelarmodell som står på golvet ska denna även fästas i väggen för att minska risken att den välter. Stenarna är heta och kan orsaka brännskador om du får dem på dig.
Det är också bra om styrenheten är lättåtkomligt utan att det finns risk att du bränner dig.
Överhettningsskydd är att föredra och det är bra att ha en värmespärr på max 110 grader, så att graderna inte kan stiga över detta.
Skulle det börja brinna är det bra att ha tillgång till vatten i närheten av bastun. Installera gärna en slang eller kran i anslutning till bastun.
Bada bastu – att tänka på!
När du badar bastu finns det en del du bör tänka på – innan du kliver in i bastun.
- Ta av smycken och glasögon: När du bastar ska du ta av dig smycken, klockor och glasögon, som annars riskerar att bli mycket varma.
- Basta alltid ren: Du ska alltid duscha innan du bastar och ta bort smink och andra stylingprodukter.
- Ät innan och drick mycket: Se till att du inte är hungrig innan du bastar och kom ihåg att dricka mycket under tiden. Undvik helst alkohol eftersom detta riskerar att du blir uttorkad.
- Sitt på en handduk: Du ska alltid sitta på en handduk eller liknande sittunderlag för att undvika att svettas på träbänken.
- Sitt inte för länge: Du ska aldrig sitta för länge i en bastu – och att tävla om vem som klarar att sitta längst är inget att rekommendera. Man rekommenderar minst åtta minuter och max 15 minuter. Efter en stund utanför bastun kan du gå in och basta igen.
- Kyl ner dig efteråt: När du har bastat klart är det bra att kyla ner sig med till exempel en kall dusch. Detta för att få bäst effekt av din bastning.
Hur bygger man en bastu?
Drömmer du om en egen relaxavdelning hemma och går i tankarna att bygga bastu? Du kan antingen bygga en bastu på egen hand eller köpa ett färdigmonterat basturum. När du bygger på egen hand använder du dig av lösvirke och bygger vanligtvis bastun i ett rum som tidigare har haft en annan funktion som till exempel ett källarutrymme. Vill du ha det mer bekvämt rekommenderar vi ett färdigmonterat basturum eller bastustuga. Det går lika bra att bygga bastu inomhus som utomhus – fundera på vad som passar dig bäst!
Läs mer: Så bygger du bastu
Populära leverantörer:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
I det klassiska bastubadet ligger temperaturen på mellan 70 och 90 grader.
-
För att få en kostnadseffektiv uppvärmning av bastun behöver du veta vilken effekt bastuaggregatet bör ha. För att ta veta vilken kilowatt som behövs behöver du räkna ut bastuns volym i kubikmeter, något du gör genom att multiplicera bastuns bredd, djup och takhöjd.
-
Vi har valt att utse Tylö Sense Sport 6 till de bastuaggregat som är bäst i test. Det är ett bastuaggregat som fått bra betyg på test och som också är ett populärt kundval.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Bastuaggregat Tylö Sense Sport 6
- Bästa design : Harvia Bastuaggregat Cilindro PC70
- Bästa vedeldade : Harvia Bastuaggregat M3 Vedeldad
- Därför ska du basta
- Olika typer av bastu
- Så går ett bastubad till
- Fördelar med en egen bastu
- När ska man inte bada bastu?
- Välj mellan vedeldat eller eldrivet bastuaggregat
- Så räknar du ut storleken på bastuaggregatet
- Styrenheten visar temperatur och timer
- Stenar köps separat
- Hur varm blir en bastu?
- Kom ihåg säkerheten!
- Bada bastu – att tänka på!
- Hur bygger man en bastu?