Bilbatteriladdare bäst i test 2024 – För olika typer av bilbatterier
Alla bilar mår bra av att laddas regelbundet – så köp en bilbatteriladdare så får du en startklar bil varje dag! Vi ger dig de bästa bilbatteriladdarna och en bra köpguide.
- Batterikapacitet.
- Laddström.
- Spänning.
- Övriga egenskaper.
-
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Få upp till 50 % rabatt.
ixGäller på utvalt till den 2/12.
Hitta deals på populära produkter – Mängder av rabatter.
CTEK är ett globalt marknadsledande företag inom batterihanteringslösningar och vi har med flera av deras bilbatteriladdare i vårt test. Företaget grundades för över 30 år sedan i Vikmanshyttan i Dalarna där uppfinnaren Bengt Wahlqvist uppfann den första batteriladdaren som använde elektronisk pulsteknik.
CTEK MXS 5.0 är en en avancerad mikroprocessorstyrd batteriladdare med en laddström på fem ampere som passar för blybatterier från 1,2 Ah upp till 110 Ah. Det är en bästsäljare hos CTEK själva. Enligt nöjda kundomdömen är den här laddaren en självklarhet i garaget, att ladda bilen, gräsklippare, fyrhjulingar eller andra 12 voltsbatterier med. Den är av hög kvalitet, lättanvänd och prisvärd. Laddaren blev testvinnare hos Autoexpress.co med betyget 5 av 5 och är ett populärt val hos både återförsäljare och Prisjakt och Pricerunner. Det är en bra laddare för användare med höga krav.
Batteriaddaren har inbyggd automatisk temperaturkompensering som klarar även mer extrema förhållanden och löser många batteriproblem. Den undersöker batteriets tillstånd och undersöker om det går att ladda. Den har ett patenterat automatiskt program för avsulfatering och ett särskilt recondläge för rekonditionering som återhämtar och återställer batterier som är djupt urladdade eller skiktade. Den passar till både bil- och motorcykelbatterier. Du har fem års garanti på CTEKs bilbatteriladdare.
- Butiker & priser
CTEK är ett globalt marknadsledande företag inom batterihanteringslösningar och vi har med flera av deras bilbatteriladdare i vårt test. Företaget grundades för över 30 år sedan i Vikmanshyttan i Dalarna där uppfinnaren Bengt Wahlqvist uppfann den första batteriladdaren som använde elektronisk pulsteknik.
Ska du köpa en bilbatteriladdare för större startbatterier rekommenderat vi CTEK MXS 10, som även fungerar som direkt strömkälla. Laddaren är ett populärt val hos både återförsäljare och Prisjakt och Pricerunner och tack vare sin toppmoderna teknologi passar den till bilar och större fordon som lastbilar, traktorer, husvagnar och husbilar.
Detta är en helautomatisk åttastegsladdare som ger 10 A till 12 volt-batterier från 20-200 Ah, men är också lämplig för underhållsladdning upp till 300 Ah. Batteriladdaren har batteridiagnos som tar reda på om batteriet kan ta emot och behålla en laddning. Den har ett recondläge som återupplivar och gör rekonditionering av skiktade och djupt urladdade batterier. Använder du bilbatteriladdaren under vintern finns det ett program som gör det möjligt att ladda i kallt väder. Laddaren har ett AGM-batterialternativ som gör att hållbarheten på de flesta start- och stoppbatterier maximerar sin hållbarhetstid. Temperatursensorn ger en optimerad laddning och laddaren kan dessutom användas som kraftkälla för 12 voltsutrustning. Du kan följa hela laddningsprocessen via en LED-display. Det är två års garanti.
- Butiker & priser
CTEK är ett globalt marknadsledande företag inom batterihanteringslösningar och vi har med flera av deras bilbatteriladdare i vårt test. Företaget grundades för över 30 år sedan i Vikmanshyttan i Dalarna där uppfinnaren Bengt Wahlqvist uppfann den första batteriladdaren som använde elektronisk pulsteknik.
CTEK CT5 Time To Go är ett populärt val hos både Autoexperten och Prisjakt. Det är den enda laddaren på marknaden som säger till när batteriet är färdigladdat – detta via sin countdown-funktion via LED-lampor. Eftersom den på en gång talar om när bilen är redo att köras igen är det lätt att planera sin dag. Den säger också till när det är säkert att starta bilen innan batteriet är helt fulladdat. Laddaren passar till alla blybatterier med en batterikapacitet från 20 till 160 Ah med en spänning på 12 volt.
Bilbatteriladdaren använder sig av en avancerad teknik och har de tre laddnings- och underhållsprogrammen Normal, AGM och Recond. Den är helautomatisk, enkel att använda och kan vara ansluten till batteriet utan att för den delen överladdas. Ska du underhållsladda väljer du care-funktionen. Laddaren har AGM-program för medelstora AGM-batterier. Du har fem års garanti på laddaren.
- Butiker & priser
Köpguide
För att bilen ska starta krävs ett bilbatteri och det laddas upp under tiden du kör. Men kör du endast kortare sträckor hinner batteriet inte alltid laddas upp tillräckligt. Därför är det bra att regelbundet ladda bilbatteriet och då behöver du också en bra laddare som gör jobbet ordentligt. Vi ger dig all information om bilbatteriladdare och anledningar till varför du ska köpa en. Är du i behov av ett nytt batteri? Se vårt sammanställande test om bilbatterier.
Därför måste du ladda bilen
Ett bilbatteri skapar inte elektricitet – utan lagrar den. För att ett batteri ska kunna ge ifrån sig elektricitet måste det laddas med ström. För att batteriet ska uppnå maximal livslängd behöver det hålla sig laddat. När batteriet är fulladdat är vilospänningen (obelastat) över 12,7 volt. Är batteriet lägre än 50 procent en längre tid börjar det att sulfatera och förstöras. Därför ska batteriet alltid vara halvladdat eller mer och du behöver ta hjälp av en bilbatteriladdare med jämna mellanrum.
När ett startbatteri inte används laddas det ur 0,1-0,4 procent per dag – och ännu mer när det är varmt väder. Ett gammalt bilbatteri laddas också ur med tiden. Att batteriet laddas ur beror också på själva användandet av bilen. Kör du kortare sträckor eller ständigt startar och stoppar bilen påverkas batteriet. Att använda vindrutetorkarna, ladda telefonen i 12 volts-uttaget, använda värmare eller larm är också eldrivande och påverkar batteriet. Därför krävs det att du emellanåt kör en längre sträcka för att få bilbatteriet att ladda upp ordentligt.
Så fungerar en bilbatteriladdare
En modern laddare är både säker och enkel att använda – skulle du använda den på fel sätt är det inte farligt. En modern bilbatteriladdare pulsladdar och ger batteriet en lång livslängd. Använder du däremot en äldre bilbatteriladdare minskar livslängden på batteriet och risken finns att det börjar koka. Moderna billaddare är både fukt- och kortslutningssäkra och är lätta att koppla på och av. Det följer ofta med en snabbkontakt i plast som är lätt att fästa och som gör det enkelt att koppla på och av den. Ibland installeras bilbatteriladdaren i motorvärmaren så att du får automatisk laddning när du kopplar i sladden för värmaren. Laddningen tar vanligtvis 10-20 timmar beroende på hur tomt det är och när det är fullt övergår laddaren till underhållsladdning.
Så ofta ska du ladda
Både nya och gamla bilar behöver laddas och enligt bilbatterileverantörerna själva bör du ladda batteriet några gånger per år för att få ut maximal livslängd på det. Särskilt om du bara kör kortare sträckor. En sträcka på 30 till 40 minuter per dag bör dock räcka för att du inte ska behöva ladda lika ofta. Ett modernt startbatteri bör laddas upp var femte månad medan motorcyklar och veteranbilar bör laddas varannan eller var tredje månad.
Olika typer av laddare
För att välja rätt typ av laddare bör du veta vad du ska använda den till. Du behöver inte ha en mer avancerad laddare än vad du behöver, men det är heller inte effektivt att välja en med för lite kapacitet. För en vanlig bil är det en laddare med en spänning på 12 volt som gäller och en lastbil eller annat tyngre fordon behöver ha en på 24 volt.
Tre typer av laddare:
- Grundnivå
- Mellannivå
- Avancerad nivå
Grundnivå – under 5 ampere (5A)
En laddade med grundnivå har en kapacitet under fem ampere och passar till den som vill underhållsladda batteriet, även om det tar lite längre tid. Den används till exempel för att ladda upp EU-mopeder.
Mellannivå – 5-10 amere (5-10A)
En laddare med mellannivå har en kapacitet om fem till tio ampere. Funktionerna är samma som en laddare på grundnivå, men den är klar redan dagen därpå. Laddaren ställer diagnos, rekondar batteriet och passar till många batterier.
Avancerad nivå – över 25 ampere (25A)
Ska du använda laddaren till stora skogsmaskiner eller andra fordon som kräver mycket är en laddare på avancerad nivå på över 25 ampere (25A) ditt bästa val.
Att tänka på!
- Köp en laddare som passar till de vanligaste bilbatterierna.
- Se till att använda rätt typ av billaddare – 12 volt passar till bilar.
- När du ska ladda får batteriet varken vara fryst eller över 45 grader varmt.
- Läs instruktionerna innan du laddar första gången.
- Ladda aldrig i trånga utrymmen då laddaren behöver god ventilation.
- Rengör polerna om de är smutsiga eller oxiderade.
- Ha laddaren avstängd medan du fäster den för att undvika kortslutning eller skada.
- Om du ska ställa undan batteriet ska det vara fulladdat och förvaras torrt och svalt.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Eftersom bilbatteriet inte skapar elekticitet utan lagrar den behöver batteriet laddas, helst några gånger per år. Bilbatteriet kan bli urladdad om du kör för korta sträckor eller har använt för mycket elektronik. En modern bilbatteriladdare pulsladdar batteriet och ger det en längre livslängd.
-
Det tar runt 10-20 timmar för bilbatteriet att laddas upp helt fullt, beroende på hur tomt det är.
-
Vi har valt att utse CTEK MXS 5.0 till den bilbatteriladdare som är bäst i test. Den här bästsäljande bilbatteriladdaren passar till batterier med en kapacitet på upp till 110 Ah, är automatisk och enkel att använda. CTEKs laddare har fått bra betyg och är populära bland många återförsäljare.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Batteriladdare MXS 5.0 12 volt
- Bästa för större fordon : Batteriladdare MXS 10 12 volt
- Bästa smarta : 12V CT5 TIME TO GO laddare 20-160Ah
- Därför måste du ladda bilen
- Så fungerar en bilbatteriladdare
- Så ofta ska du ladda
- Olika typer av laddare
- Att tänka på!