HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av fotoböcker

fritid uppdaterad 29:e Maj, 2018, Baserad på 5 experttester.

Fotoböcker är bra för alla fotografer - nybörjare som proffs, som vill samla sina bilder på ett och samma ställe. Man bestämmer själv hur boken ska se ut och hur man vill organisera sina bilder. En del leverantörer har mer avancerade program för skapandet av boken än andra och vissa har även extra funktioner, så som att man kan skapa sin layout i ett annat program och sedan föra över det. Det som är viktigt att tänka på innan man bestämmer sig för vilken leverantör man ska välja, är hur de behandlar dina bilder. De många olika leverantörer det finns att välja mellan, “förbättrar” dina bilder på olika sätt. Det kan handla om bl.a. ökad kontrast, annat färgfilter och högre skärpa. Det bästa du kan göra för att få det precis som du önskar, är att läsa om de olika leverantörerna och prata med andra som har erfarenheter av såna här tjänster.

Test.se rekommenderar

Photobox - bäst i test bland Fotoböcker 2024
Photobox, bäst i test.

Photobox - Vi på Test.se rekommenderar Photobox. Det är den största leverantören i Europa när det gäller fotoframkallning och på att dela, samt lagra bilder på nätet. Programmet där man skapar boken, är lätt att använda, samt lära sig och man får flera olika valmöjligheter. En del av dessa är massor av färger, olika mönster och ramar! Bilderna och eventuell text går att placera ut med hjälp av mallar, men du kan också lägga dom som du vill, med fri hand. Under skapandet har man en riktigt bra överblick av boken. Photohome ger dig bilder av högkvalitet,… Läs mer

Fotoböcker - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Kamera & Bild

Publicerad

Kamera & Bild har testat nio olika leverantörer av fotoböcker och resultaten varierar. Det är den amerikanska leverantören Blurb.com som erbjuder det smidigaste sättet att göra en fotobok utan att behöva passera en programvara. ”PDF to book” heter det på deras webbsida och man kan ladda ner InDesign-mallar som är specifika för de olika formaten. Om man istället väljer att använda något annat program kan man ta hjälp av de specificerade måtten. PDF-inställningarna kan man också ladda ner. I programvaran ”Book Smart” använder man vanliga JPEG-filer och programmet går snabbt att använda, men är begränsande. Den färdiga boken är sedan trådinbunden och limmad, vilken känns stabilt, men eftersom bokryggen är ganska djup försvinner vissa detaljer in mot mitten av uppslaget. Bildkvaliteten är överlag mycket bra, men med reservation för att de svartvita bilderna blev alldeles för ljusa. Pixopolis är ett av företagen som erbjuder den mer avancerade användaren stora möjligheter. Programvaran är riktigt bra, även om det finns några missar. Tangentstyrningen av bildernas position är t.ex. ganska grov. Trådbindningen av boken gör att mycket lite av detaljerna försvinner in i mitten av uppslaget och i testet är det Pixopolis som klarar detta bäst. Bildkvaliteten är utmärkt, fast med några reservationer. I mörkgrå moln framkommer en tydlig tendens till magentastick. I en annan bild återger en fönsterspegling av ett ljus som är alldeles för orange. På tredjeplats hamnade Photohome, vars programvara tillhör de allra bästa i testet. Den är inte jätteavancerad, men är lättjobbad och har de viktigaste funktionerna. Framförallt kan man dra bilderna som man vill, utan att programmet gör något lustigt som att ta bort bilderna eller klanta sig med proportionerna. Bildkvaliteten är inte bäst i test. Hudtonerna är testets sämsta – de känns urvattnade och har tappat kontrast. Överlag är bilderna dessutom för ljusa. Genomgående är de blå tonerna mer turkosa än övriga i testet. Boken är i slutändan limmad, vilket gör att en del detaljer försvinner in i mitten, men fördelen är att bindningen inte spricker upp så lätt.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test

Publicerad

På Bäst-i-Test.se kan du hitta ett test gällande sju stycken fotoböcker. Testvinnarna är en trio, en för vardera användargrupp – nybörjare, mellananvändaren eller för proffset. Photobox är störst i Europa på fotoframkallning och på att dela, samt lagra bilder på nätet. Programmet för skapandet av boken är lätt att lära sig och man kan arbeta snabbt, men fortfarande ha en bra överblick. Det finns vissa brister i programmet, exempelvis att man inte kan dra en bild över ett dubbelsidigt uppslag och att bildrotationen är begränsad. Photobox återger dock bilderna med en mycket bra skärpa, kontrast och med naturtrogna färgåtergivningar. Detta alternativet passar bäst för nybörjaren, som snabbt och enkelt vill komma igång med sin fotobok.
Fotoboken Blurb är amerikansk och lägger sitt fokus på proffs. Man kan nämligen importera PDF/X-1-filer från Adobe InDesign! Detta betyder att man inte har några begränsningar när det gäller kreativt skapande av fotoboken! Blurbs egna redigeringspogram är dock relativt “trög”-jobbat och känns något begränsat. Kvaliteten för både boken och bilderna är utmärkt, men man kan ana ett visst rödstick i hudtonerna. Fuji Direkt är ledande i Sverige gällande fotoframkallning och deras fotoböcker håller hög klass. Programmet där man skapar boken är snyggt med tydliga ikoner, många alternativ för redigering och ramar m.m.
Bildkvaliteten är bra med hög skärpa och naturliga färger, trots att de svartvita bilderna blir lite väl ljusa. Fuji Direkt passar för vem som helst och är bäst för mellananvändaren.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt nio leverantörer och det visar sig att fotoböckerna skiljer sig betydligt i kvalité. Programmet hos Önskefoto är extremt enkelt att använda, det mest användarvänliga programmet i testet. Den har en bra funktion för rotation av både bilder och text, i hur många grader man en vill, men det är en nackdel att man inte kan överlappa bilder. Ett par av bilderna fick ett lätt rödstick, men överlag hade bilderna bra färgåtergivning. Photobox program, där man skapar boken, är mycket användarvänligt och man förstår snabbt hur det fungerar. En nackdel var att man inte kunde lägga en bild över dubbelt uppslag, annars skulle bildhanteringen fått toppbetyg. Bildkvaliteten var genomgående bra, med undantag för att det var ett foto som blivit lite blått i trycket.
Boken från Smartphoto gav bra bildkvalité och naturlig färgåtergivning, men den är också dyrare än de andra alternativen. I programmet kan man göra allt man kan önska, men det är betydligt jobbigare än med övriga böcker, samt att programmet hängde sig vid ett tillfälle. Eftersom programmet sparar allt eftersom – automatiskt – blev det inga större problem!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har jämfört fem stycken fotoböcker och som testvinnare har de valt Photohome. Med Photohome får man bilder av högkvalitet, varma och naturliga färger och utmärkt återgivning av originalet. Skärpan på bilderna är fin och de var bra på att återge detaljer, även i skugga. Programmet man skapar boken i är lätt att använda och man får flera valmöjligheter. En del av dessa är färger, mönster och ramar! Bilderna och eventuell text går att placera ut med hjälp av mallar, men också helt fritt om man vill det. På testets andra plats ligger Apple. Man får sina bilder med varma, naturtrogna färger även härifrån och med bra detaljrikedom även i skugga.
Apple är bäst på att skapa porträttbilder. Programmet är enkelt att använda, men har något begränsade valmöjligheter. Detta gäller främst vid placering av bilder och text på sidorna. I redigeringen kan man göra om bilderna till svartvita, sepia eller antik.
Sist, men inte minst – Önskefoto. Den här leverantören har skärpt upp bilderna för mycket, vilket gör att det ser onaturligt ut att titta på. Ögat fastnar helt enkelt på fel saker i bilden. Programmet är dock enkelt att använda, även om bilder och text måste placeras ut på sidorna med frihand. Det är lite väl få valmöjligheter, men det finns många teman och färger att välja bland och man kan göra om sina bilder till svartvitt eller sepia.

Vinnare i det här testet

Kamera & Bild

Publicerad

Kamera & Bild har testat 14 fotoböcker och utsett Fotoklok till testvinnare. De beställde fotoböckerna med samma bilder som innehåll för att sedan kunna jämföra bilderna med varandra. Bilderna var väl utvalda för att ge tryckerierna en utmaning i form av både höga och låga kontraster, olika färgtoner och detaljrikedom.
Hos testvinnaren Fotoklok, finns det inte speciellt mycket att klaga på, när det gäller själva boken. Bilderna har återgivits riktigt bra i både färg, kontrast och skärpa. Även pärmen och fotopappren känns bra. Det enda man kan påpeka som nackdel, är att bindningen är lite väl djup, vilken kan leda till att man förlorar en liten bit av bilden i mitten om man lägger in bild på ett helt uppslag.
För att göra boken krävs ingen speciell ansträngning. Sidmallarna som finns fungerar mycket bra och man har en möjlighet att välja bakgrund. För själva bilderna finns alternativ om du vill ställa in skärpa och hudtonsfärg. Det finns ett rutnät tillgängligt som ska /kan hjälpa dig lägga in bilderna rätt. Inte heller hos Blurb finns det något särskilt att klaga på och man får ett bra helhetsintryck av den färdiga boken. Programmet där man gör boken är ett av de mest professionella alternativen i testet och fungerar bra, men kan vara besvärligt att använda i vissa fall.
Photohome, som hamnade på tredjeplats, utmärker sig inte på något imponerande sätt. Färgerna är korrekt återgivna och trycket är bra. Värt att nämna är att det känns betydligt bättre att lägga till en extra peng för att få en hård pärm, annars känns boken som en katalog!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"