Bäst i test – Här är årets bästa julskinka 2024
Tycker du också att julskinkan är det allra viktigaste på julbordet? Det finns många julskinkor att välja mellan och vi har sammanställt jämförande test och utsett de bästa! Ta också del av vår köpguide för att välja rätt julskinka. I år är det brist på julskinka – så passa på att köp en i tid!
- Ingredienser.
- Tillagning.
- Smak, konsistens och utseende.
Scan är ett svenskt företag som i över 100 år varit Sveriges kött- och charkuterimästare. Alla deras produkter tillverkas av kött från svenska gårdar och som leverantörer har de cirka 8000 gårdar. Kärnan i deras verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan - från gård till gaffel. Varumärket ägs av HKScan Sweden AB som är ett svenskt livsmedelsföretag som sedan 2007 ägs av finska HKScankoncernen.
Vi har valt att utse Scan Gourmet Julskinka till bäst i test. Scan beskriver Gourmet som en lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Scans julskinka är specialskuren och utan buljong, samt färdigkokt. Genom att du själv griljerar skinkan sprids den juliga doften av nytillagad julskinka i hemmet. Julskinkan är av kött från svenska gårdar.
Scans julskinka Gourmet har vunnit eller placerats högt på tester hos Aftonbladet Plus under många år. I år delade de upp julskinkorna i två prisklasser och Scan kom på andra plats i den dyrare prisklassen med betyget 4 av 5. I testpanelen ingick 13 personer som testade totalt 22 olika julskinkor. Enligt dem var julskinkan god, mild och hade en trevlig smak av skinka. Dock något för salt för att slå vinnaren Nibble Gårdsgris som fick toppbetyg.
Tidigare omdömen:
I ett test hos Aftonbladet 2022 fick Scans skinka något sämre betyg – 3 av 5. I ett test hos Aftonbladet från 2021 utsågs den till godaste skinkan av tre av fyra testare. Juryn gillade det vackra utseendet, tyckte att den doftade gott, var lagom torr och att den bjöd på en god smak med tydlig sälta och nötiga aromer.
I testet från 2021 kom julskinkan på fjärde placering och beskrivs som rund och fin med rejäl fettkappa och kraftig smak. Dock upplevde några i testpanelen att köttet var något torrt och segt i konsistensen.
I ett test hos Göteborgs-Posten från 2021 kom den på första plats och beskrivs som en jättegod julskinka som är i det närmaste perfekt, luftig, mör och mjäll med vackert rosa färg och trevlig marmorering.
Hos Bäst-i-test.se 2021 kom julskinkan på första plats, precis som tidigare år och här beskrivs den som en riktig Disney-skinka till utseendet. Den har en välbalanserad smak och bjuder på trevligt tuggmotstånd utan att kännas för fast. Av den här julskinkan blir det vackra skivor när du tar dig en skinkmacka. Dock upplevde vissa i panelen att den var något salt, jämfört med tidigare år.
I ett test hos Pricerunner från 2021 kom den också på första plats och där lyfte man fram att det var en vacker skinka med balanserad smak och bra tuggmotstånd.
En nyhet för 2022 var att du kan köpa Scan Gourmet Julskinka som skivad - i ett perfekt svinnsmart format. Den är färdigkokt, griljerad och skivad i cirka fyra millimeters tjocklek.
Scan är ett svenskt företag som i över 100 år varit Sveriges kött- och charkuterimästare. Alla deras produkter tillverkas av kött från svenska gårdar och som leverantörer har de cirka 8000 gårdar. Kärnan i deras verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan - från gård till gaffel. Varumärket ägs av HKScan Sweden AB som är ett svenskt livsmedelsföretag som sedan 2007 ägs av finska HKScankoncernen.
Scan färdigkokt julskinka av rapsgris kommer utan svål. Den är gjord på Scans rapsgris som föds upp på foder gjort av svensk raps vilket ger en förändring i fettsammansättningen. Då rapsgris har en stor andel omättade och fleromättade fetter blir köttet mört och saftigt vilket gör den mycket smakrik.
När Aftonbladet Plus testade julskinkor i två prisklasser fanns denna med bland de dyrare varianterna. Den kom på delad tredje plats med betyget 3 av 5. Enligt panelen vinner den inga skönhetstävlingar, men smakar som riktig skinka och har en trevlig konsistens.
Tidigare omdömen:
Scan Rapsgris färdigkokt julskinka kom på delad andra plats i ett test om julskinkor hos Göteborgs-Posten 2021, med betyget 3 av 5. Av deras konsumentpanel beskrivs den som en julskinka med god skinksmak, saftig och fin och med lagom sälta. Dock tyckte några av testarna att den saknade spänst, var lite sträv och hade för mycket fett.
- Butiker & priser
Garant är ett varumärke inom Axfood som lanserades 2009 och säljs i alla deras matbutiker. Garant betyder bra mat för dig och din omgivning, kraven är höga och det krävs mycket för att platsa i deras skafferi.
Vill du ha en färdigkokt julskinka med svål rekommenderar vi Garant kokt julskinka med svål. Den fick betyget 4 av 5 plus hos Aftonbladet Plus när de testade 27 julskinkor i årets stora test. Det var en av Aftonbladets billigaste julskinkor de hade med i sitt test. Flera av jurymedlemmarna gillade smaken och beskriver den som jättegod och ”to die for”. I ett test hos Bäst-i-test.se från 2020 kom julskinkan på en tredje plats.
Julskinkan är färdigkokt med svål vilket gör att du bara behöver griljera den. Köttet kommer från grisar som är född, uppfödd, slaktad och styckad i Sverige.
- Butiker & priser
Scan är ett svenskt företag som i över 100 år varit Sveriges kött- och charkuterimästare. Alla deras produkter tillverkas av kött från svenska gårdar och som leverantörer har de cirka 8000 gårdar. Kärnan i deras verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan - från gård till gaffel. Varumärket ägs av HKScan Sweden AB som är ett svenskt livsmedelsföretag som sedan 2007 ägs av finska HKScankoncernen.
Scan Färdigkokt julskinka Ekologisk är en julskinka utan svål. Den är varsamt rimmad och färdigkokt och kräver endast griljering. Den ekologiska skinkan tar tillvara på alla skinkans delar och kommer från Pigghamgris.
I ett test hos Aftonbladet Plus från 2022 testades 27 olika julskinkor. Scans ekologiska julskinka fick betyget 4 av 5 av juryn. De tyckte att julskinkan var god med en fin fettrand. Smaken var fyllig och eftersmaken lång och härlig.
I årets test hos Aftonbladet Plus fick däremot julskinkan sämre betyg – endast 2 av 5. Den delade in juryn i två delar. Hälften tyckte att den var salt och god medan den andra underkände den. Vårt rekommendation är att du själv får avgöra!
Garant är ett varumärke inom Axfood som lanserades 2009 och säljs i alla deras matbutiker. Garant betyder bra mat för dig och din omgivning, kraven är höga och det krävs mycket för att platsa i deras skafferi.
Vill du ha en ekologisk julskinka rekommenderar vi Garant ekologisk kokt julskinka. Det är en julskinka som kom på delad andra plats i ett test hos Göteborgs-Posten där den fick tre av fem i betyg. Det är en färdigkokt julskinka vilket gör att du bara behöver griljera den. Enligt testpanelen är det en julskinka med god och fräsch skinksmak med tilltalande konsistens och lagom sälta. Vissa upplevde den dock som något blek och lite för mycket fett och kappa.
Garants ekologiska och kravmärkta julskinka kommer från svenska gårdar där djuren har fått leva med utomhus med möjlighet att beta, böka och bada gyttjebad. Detta gör att grisarna växer långsammare och att smakerna i köttet hinner mogna ordentligt. Grovfodret är ekologisk odlat eller KRAV-certifierat och innebär odling utan bekämpningsmedel.
ThermoWorks är ett företag som specialiserat sig på häftiga, unika och professionella termometrar. Många av deras stektermometrar är det naturliga valet för proffskockar.
Vi har valt att rekommendera Thermapen Therma 1 Proffstermometer. Enligt recensioner är det en mycket proffsig stektermometer – som kostar därefter! Letar du efter en stektermometer till det professionella köket, eller vill ha en som kockarna på restaurangerna själva använder är detta valet för dig.
Stektermometern är sekundsnabb och mäter temperaturen med en decimals noggrannhet. Den mäter temperaturen från -49,9 grader upp till +250 grader. Displayen är stor och tydlig och den tunna mätnålen är endast 1,1 millimeter stor, vilket passar särskilt bra vid sous vide-tillagning eller när du inte vill förstöra köttets fibrer. Stektermometern kan dessutom användas i ugnen, men tänk dock på att sladden klarar barra klarar 175 grader. Termometern är vattenskyddad och behandlad för att förhindra bakteriell tillväxt. När den har varit inaktiv i tio minuter sker automatisk avstängning. Du får med två givare och ett kalibreringscertifikat som visar att den är ordentligt testad vid produktionen.
- Butiker & priser
Köpguide julskinka
Många är vi som anser att julskinkan är det absolut viktigaste på julbordet. I Sverige går det under julen åt i snitt ett kilo julskinka per person, och det finns ett enormt utbud att välja bland! Butikerna börjar sälja julskinka runt första advent.
Skinkan har länge haft en avgörande roll på julbordet – och en avgörande roll överhuvudtaget, matmässigt sett. Grisen har länge varit det viktigaste djuret i den svenska bondehushållningen, men det har inte alltid varit just skinkan som haft en huvudroll på julbordet. Det var faktiskt revbenen som länge hade den rollen – det ansågs lyxigare än skinkan, salt fläsk åt man ju under hela resten av året! Att äta den som vi gör idag, kokt, är dock relativt nytt; det har gemene man bara gjort sedan 1800-talet. Revbensspjäll har för många fortfarande en självklar plats på julbordet, även om de numera har blivit nedknuffade från rampljuset av en vackert garnerad och pampig julskinka.
Läs också: Bäst i test plastgran
Förkokt julskinka eller inte?
Innan julskinkan hamnar på julbordet har den rimmats (legat i en saltlag), kokats eller ugnsbakats och sedan griljerats. Det går att köpa julskinka som är både förkokt och redan griljerad, så du väljer själv hur mycket tid du vill lägga på att få till din egen julskinka. Att griljera skinkan själv tar inte lång tid, och det sprider en härlig väldoft i hela hemmet! Om inte julstämningen redan infunnit sig gör den det definitivt med doften från griljeringen.
Så kokar du julskinka
Om du vill göra julskinkan från grunden ska du koka den och då ska du köpa en okokt skinka. Skölj den i kallt vatten och stick sedan i en stektermometer så att den hamnar i skinkans mitt. Placera skinkan i en gryta och fyll på med kallt vatten så att allt täcks och tillsätt sedan önskade kryddor. Vattnet ska koka upp och låt sedan ska skinkan sjuda på svag värme under ett lock i cirka 30 till 60 minuter. När stektermometer ligger på runt 70 till 75 grader har den uppnått rätt temperatur.
Så gör du julskinka sous vide
Det går också bra att tillaga julskinkan sous vide, vilket betyder att du lagar den under vakuum – alltså utan luft. Ett sätt är att låta skinkan ligga kvar i påsen den kommer i, om påsen är anpassad för det. Lossa nätet som sitter runt kokpåsen, placera den i en ugnssäker form och in med den i ugnen med en termometer i den tjockaste delen av skinkan. Du lagar maten långsamt och på lägre temperatur, oftast på den temperatur som skinkan ska upp i eller några grader högre. Ett annat alternativ är att använda en sous vide-maskin. Använd kokpåsen eller vacca om skinkan, placera den i ett stort kokkärl med vatten och stoppa i sous vide-cirkulatorn. Det finns även sous vide där både cirkulator och vattenkärl ingår som ett paket.
Så gör du ugnsbakad julskinka
Att ugnsbaka en julskinka är enkelt. Börja med att blötlägga eller skölja av den i kallt vatten – behåll nätet på! Slå in skinkan i aluminiumfolie, placera den i en ugnssäker form och låt den ugnsbakas i 175 grader. Stick gärna ner en termometer för att hålla koll på temperaturen! Skinkan tar cirka 1-1,5 timmar per kilo att tillagas och den räknas som klar när termometern visar runt 70 grader. Låt skinkan svalna innan du griljerar den.
Griljera julskinkan för smak och doft
Det finns förstås ett näst intill oändligt antal sätt att griljera sin julskinka på, men det mest klassiska är att stryka på en blandning av senap, ägg och ströbröd på skinkan innan den körs en kort stund i ugnen. Skinkan bör vara helt avsvalnad innan du griljerar den, och tänk på att den vid det här laget redan är helt färdigtillagad – låter du den står för länge i ugnen blir den torr! Placera den i nederdelen av ugnen och griljera tills skinkan fått fin färg, det brukar räcka med tio minuter. När skinkan har svalnat är den redo att skäras upp i tunna skivor.
Läs också: Test av kökskniv
Vilken senap ska man ha till julskinka?
När du griljerar en julskinka använder du någon form av senap. Det går lika bra att använda skånsk grov senap som vanlig senap eller fransk dijonsenap. Vissa blandar också två olika sorter eller tillsätter lite honung för att få sötman.
Hur mycket julskinka per person?
Hur mycket julskinka det går åt beror på hur den serveras. Serveras den som en del av julbordet går det åt mindre eftersom det finns mer att äta. Då räknar man med 50 gram julskinka per person. Äter du julskinkan som ensam huvudrätt kan du räkna med 150 gram julskinka per person.
Så länge håller en julskinka
Julskinka håller utan problem minst en vecka i kylskåp. Tänk dock på att om julskinkan står framme länge i rumstemperatur förkortas hållbarhetstiden. Lukta och smaka på den om du känner dig osäker!
När julen är över – gör nya rätter av julskinkan
Har du julskinka kvar när julen är över? Släng den inte – det finns flera rätter du kan göra av julskinkan! Det är både klimatsmart och prismedvetet att återanvända rester. Du kan göra en god potatisgratäng med skinka, en krämig pastasås med strimlad skinka eller varför inte toppa en hemmagjord pizza med tärnad skinka till nyårsdagen? Något vi sålde mycket av under black friday i år var airfryer och i den kan du göra läckra skinksmörgåsar. Det går också utmärkt att frysa in skinkan för att använda längre fram. Skinka håller i frysen i cirka en till två månader.
Köpa julskinka – att tänka på!
Det finns några saker du kan ta med dig när du ska köpa julskinka.
- Ska den vara förkokt eller inte?
- Hur stor skinka vill du ha?
- Hur mycket pengar vill du lägga på en julskinka?
Vill du göra det smidigt och beställa en matkasse över jul? Ta del av vår jämförelse av matkassar!
Receptförslag på julskinka:
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop 2 äggulor med 1 dl senap av valfri sort (gärna grov, och du kan blanda olika sorters senap om du är rädd att det ska bli för starkt) och 1 msk socker eller honung. Pensla den jämna smeten över hela skinkan och sikta sedan över ströbröd. Ställ den i ugnen och låt den stå i ungefär tio minuter.
Läs också: Test av streamingtjänster
Länktips:
Några experttester vi har läst:
Aftonbladet Plus 2023
I ett test hos Aftonbladet Plus har 22 julskinkor testats av en jury med 13 skinkentusiaster. Årets julskinkor delades i år upp i två olika prisklasser - en under hundralappen och en över hundralappen. Juryn bedömde smak, lukt och utseende. Alla skinkorna var gjorda på svenskt kött och serverades rumstempererade och icke griljerande. I den billigare priskategorin blev Icas julskinka utsedd till bäst i test med betyget 5 av 5. Den beskrivs som saftig med bra tuggmotstånd och lagom stor fettrand. På andra plats med betyget 4 av 5 kom Dalsjöfors julskinka och Svea lantkött. I den dyrare priskategorin blev Nibble gårds julskinka bäst i test med betyget 4 av 5. Enligt dem smakar den som en skinka ska smaka. På andra plats kom Scans gourmetskinka med betyget 4 av 5 och den beskrivs som god och mild.
Aftonbladet Plus (2022)
Aftonbladet Plus har testat 27 olika färdigkokta julskinkor i det årliga smaktestet. Alla skinkor som testades var gjorda på svenskt kött, rimmade och färdigkokta. Julskinkorna serverades sedan rumstempererade och icke griljerade. Juryn gick efter kriterierna smak, konsistens och utseende. I juryn satt 12 personer med olika bakgrunder – både kock och krögare men också studenter och personer med andra icke matreleterade arbeten fanns med.
I årets test fanns det en julskinka som blev en överlägsen vinnare – Ica – Klassisk kokt julskinka som fick betyget 5 av 5. De andra övriga julskinkorna höll en hög kvalitet, men undantag för Änglamarks ekologiska julskinka. Några av de julskinkor som fick betyget 4 av 5 var Svea lantkött – Färdigkokt julskinka, Garant – Kokt julskinka, Coop – Kokt julskinka, Ica – Klassisk kokt julskinka, Scan – Färdigkokt julskinka Ekologisk och Jakobsdal – Mor Matildas Gammaldags Färdigkokta julskinka sockersaltad med fettkant.
Aftonbladet Plus (2021)
Aftonbladet Plus har testat 23 olika färdigkokta julskinkor i det årliga smaktestet. Alla skinkor som testades innehåller 100% svenskt kött och var rimmade och färdigkokta. Skinkorna serverades sedan rumstempererade och icke griljerade. I testpanelen satt fem jurymedlemmar, bland annat kocken Stefan Ekengren och skinkorna testades blint. Bäst i test utsågs Coops skinka och den beskrivs som snygg och avlång med lagom bred fettrand och bra balans mellan saftighet och torrhet. På andra plats kom julskinkan Ica – I love eco och juryn tyckte att den hade ett trevligt utseende med fin fettrand och mör konsistens. På tredje plats kom Nibble och den beskrivs som en skinka med prydligt utseende med fin fettkant, mör konsistens med lagom torr karaktär och bra smakbalans. Scan – Gourmet, den tidigare testvinnaren, kom i år på en fjärde plats. Den är en rund och fin men upplevs av juryn som något torr och seg i konsistensen.
Göteborgs-Posten (2021)
Göteborgs-Postens konsumentpanel testade tio färdigkokta julskinkor. I testen kom Scan Gourmet färdigkokt julskinka på första plats för tredje året i rad, med betyget 4 av 5 fyrar. Andra plats fick sex julskinkor dela på och dessa var Garant Ekologisk kokt julskinka (Krav), Nybergs Deli Julskinka färdigkokt, Scan Svensk färdigkokt julskinka utan svål, Scan Svensk rapsgris färdigkokt julskinka, Svea Lantkött Julskinka färdigkokt utan svål, Xtra Färdigkokt skinka benfri med svål.
Bäst-i-test.se (2021)
Bäst i test testades 12 svenska julskinkor, alla färdigkokta som griljerats hemma och stått i ugnen på samma temperatur ungefär lika lång tid. Testet leddes av en köttkonsult som har mer än 20 års erfarenhet av köttbranschen. De tog hänsyn till smak, konsistens och utseende när vinnarna utsågs. Vinnare blev Scan Gourmet, som vunnit flera år tidigare men denna gång inte med lika hög marginal. På andra plats kom Ica I love Eco kokt julskinka som hade en välbalanserad smak och var fin att titta på. På tredje plats kom Nibble Gårdsgris Julskinka och den hade en fin form, god smak och finns i mindre bitar.
Aftonbladet Plus (2020)
Aftonbladet Plus har testat 19 olika färdigkokta julskinkor i det årliga smaktestet. Alla skinkor som testades innehåller 100% svenskt kött. Bäst i test blev, återigen, Scan Gourmet. Denna skinka har placerat sig mycket högt i jämförande tester de senaste sex åren, och vunnit flera tester. Juryn gillade både skinkans utseende och smak. Skinkan har tydlig sälta med nötiga aromer med lagom torr konsistens.
Aftonbladet Plus (2019)
17 olika sorters julskinka har blivit testade i Aftonbladets årliga test. Bäst i test blir Scan Gourmet, den känns verkligen lyxig och den har en perfekt kombination av sälta, saftighet och torrhet. Den är alla i testpanelens favorit. På andraplatsen är Garants ekologiska julskinka. Den har en bra konsistens och balanserad konsistens mellan saftighet och torrhet. Smaken är god och den har en fin sälta. Tredjeplatsen delar flera julskinkor, men den som presenteras på plats tre är ICA’s kokta julskinka utan svål. Den har en fin fettkappa, ganska hög sälta och är god. Men den är lite åt det sega hållet vilket drar ner betyget.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Julskinka håller minst en vecka i kylskåpet utan problem. Tänk dock på att om julskinkan står länge i rumstemperatur förkortas hållbarhetstiden.
-
Det klassiska sättet att griljera en julskinka på är att stryka på en blandning av senap, ägg och ströbröd på skinkan innan den körs en kort stund i ugnen.
-
Vi har valt att utse Scan Gourmet Julskinka till den julskinka som är bäst i test. Den har vunnit smaktester under flera år och är en skinka av hög kvalitet från svenska Scan. Den är färdigkokt, smakrik och dessutom snygg!
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Scan Gourmet Julskinka
- Bästa rapsskinkan : Scan julskinka av Rapsgris Sverige
- Bästa med svål : Garant Kokt julskinka med svål
- Bra val : Scan Färdigkokt julskinka Ekologisk
- Bästa ekolologiska : Garant ekologisk kokt julskinka
- Bästa ugnstermometer : Thermapen Therma 1 Proffstermometer
- Förkokt julskinka eller inte?
- Så kokar du julskinka
- Så gör du julskinka sous vide
- Så gör du ugnsbakad julskinka
- Griljera julskinkan för smak och doft
- Vilken senap ska man ha till julskinka?
- Hur mycket julskinka per person
- Så länge håller en julskinka
- När julen är över – gör nya rätter av julskinkan
- Köpa julskinka – att tänka på!
- Receptförslag