Grilla med kol med en kolgrill som är bäst i test 2024
Kolgrillen är en favorit när du ska grilla i sommarvärmen. Men det finns många olika modeller att välja mellan. Se fyra testvinnande kolgrillar och ta hjälp av våra tips för att hitta den bästa kolgrillen för dig!
- Grilltyp.
- Grillyta.
- Storlek.
- Övriga egenskaper.
Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av kol, gas och elektriska grillar. Deras Master-Touch-serie finns i flera storlekar och varianter och ger en brikettgrillning när den är som bäst.
Weber Master-Touch GBS är C-5750 en klassisk klotgrill med det lilla extra som vi har valt till bäst i test. Den blev testvinnare i ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. Där beskrivs den som en smidig och lättreglerad kolgrill av högsta byggkvalitet. I ett uppdaterat test hos Aftonbladet Plus blev Webers Master-Touch-serie testvinnare med betyget 5 av 5. Kolgrillen har även ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Den är robust och välbyggd och kan tjäna dig i många år framöver.
Grillen är porlinsemaljerad och har värmetåliga handtag, och locket kan smidigt och säkert hängas på ena sidan. Det är enkelt att komma åt och flytta på kolet eller briketterna under grillningen, och ventiler både i över- och underkant hjälper till att hålla perfekt temperatur. Grillytan är på 57 centimeter i diameter. Undertill sitter en stor, avtagbar askuppsamlare i aluminium som gör det enkelt att tömma grillen på gammal aska. Grillen har två gummerade allvädershjul i smart design, men enligt tester upplevs dessa dock inte lika stabila som resten av konstruktionen.
"GBS" står för Gourmet BBQ System, och är namnet på det urval av insatser som finns att köpa till grillen. Det finns bland annat stekbord, gryta, wokset och pizzasten att utöka sin grill med, och Weber menar att möjligheterna är oändliga! Är du ute efter en riktigt bra kolgrill är detta valet för dig.
- Butiker & priser
När oberoende Testfakta gjorde ett stort test på bärbara grillar fick Weber Go Anywhere höga betyg och den har även fått goda recensioner under åren. Det är en bärbar grill i premiumsegmentet. Grillen är en bärbar och kompakt grillåda med lock och utvikbara ben. Du grillar med antingen kol eller briketter. Den har en snygg design med en praktisk rektangulär form. Enligt tester är grillresultatet mycket bra och du kan dessutom grilla med locket på.
Den bärbara grillen är i storleken 37 x 53 x 31 centimeter och har en grillyta på 41 x 25 centimeter. Lock och balja är av porslinsemalj och den har en rostfri aluminiumventil. Grillens handtag är av glasfiberförstärkt termoplast och grillgallret är belagt. Vissa upplever grillen som rätt tung, men tyngden kan också vara en fördel eftersom den på samma gång blir mer stabil. Den är lätt att montera och har en bra och enkel manual. Ska du köpa en bärbar kolgrill är detta ett mycket bra val för dig! Är du mer sugen på en bärbar grill med gas så finns det även en gasdriven modell.
- Butiker & priser
Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av kol, gas och elektriska grillar.
Vill du ha en kolgrill med avlastningsyta rekommenderar vi Weber Performer Deluxe GBS 57 cm. Den är ett populärt val med högt kundbetyg hos både Prisjakt och Pricerunner. Hos Weber har den toppbetyg.
Detta är en innovativ kolgrill med en diameter på 57 centimeter som gör din matlagning oförglömlig. Den kommer med både brikettgrillens och gasolgrillens fördelar. Du kan ta bort gallerinsatsen och ersätta den med ett stekbord, kycklinghållare eller pizzasten. Grillen har en praktisk touch-n-go-tändning som är en gasoltändning som snabbt tänder briketterna och gör den redo för grillmiddagen.
Locket i porslinsemalj gör att baljan håller en både jämn och överlägsen värme. När locket tas av kan du fästa de på tuck-away lockhållaren som sitter på ena sidan av grillen. I locket sitter en inbyggd termometer så att du enkelt håller koll på temperaturen. Tack vara det smarta sidobordet har du redskap och maten inom räckhåll. Här finns även tre redskapskrokar. Vagnen har låsbara svänghjul som är slitstarka allvädershjul.
Grillen har en LCD-skärm där du kan ställa in en timer. Här finns också en utdragbar soptunna där du kan slänga skräp.
- Butiker & priser
Amerikanska Weber uppfann den första kolgrillen 1952 och kom på så sätt att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av kolgrillar, men också gasolgrillar och eldrivna grillar.
Weber Smokey Joe Premium blev en testvinnare när Testfakta gjorde ett omfattande test kring bärbara grillar. Den bärbara kolgrillen har också placerats högt på test hos bland annat Hem & Hyra. Det är en mycket bra bärbar klotgrill med kol eller briketter som ger ett riktigt fint grillresultat. Att få till en bra glöd är lätt och du kan även stänga locket vid tillagningen och samtidigt få rätt syretillförsel – något som inte alla bärbara grillar kan.
Grillen är i storleken 43,2 x 36,1 x 42 centimeter och den har en grillyta på 27 centimeter i diameter. Designen är enkel och snygg med ett porslinemaljerat lock och balja och ett handtag i plastfiberförstärkt termoplast. Grillens galler är tillverkat av extra kraftigt pläterat stål. Är du ute efter en bärbar kolgrill är detta ett bra val för dig. Dock upplever vissa användare att grillen är ganska tung och skrymmande för att vara bärbar.
- Butiker & priser
Köpguide kolgrill
Gasol eller kol är den ständiga frågan när grillsäsongen närmar sig, och inbitna fantaster från båda läger hävdar med bestämdhet att deras favorit är den bästa! Här har vi samlat allt du behöver veta om kolgrillar för att hjälpa dig i jakten på grillen som är perfekt för dig! Nyfiken på gasolgrillar? Information om och tester av såna hittar du här.
Många riktiga kolgrillsfantaster menar att det är omöjligt att få till lika härlig smak på en gasolgrill som på en kolgrill! Samma fantaster har dock en tendens att misslyckas när blinda smaktester ska utföras, så hur det egentligen ligger till är svårt att svara på. Säkert är i alla fall att det finns en helt annan känsla kring att grilla med kol istället för gasol! Väntandet och tålamodet blir en del av upplevelsen, precis som elden, röken och lukten som inte går att ta miste på.
Fördelar med en kolgrill
Oavsett vad du väljer att grilla på kommer du få ett gott resultat, i dubbel bemärkelse! Men de olika alternativen har förstås sina för- och nackdelar. Här följer kolgrillens!
- En kolgrill kan bli riktigt, riktigt varm, och genom att använda rökflis kan du få rökig, härlig smak på det som tillagas.
- En kolgrill är oftast billigare i inköp än en gasolgrill, och inte lika tung och svårflyttad.
- Kolgrillar osar en hel del ibland, och oset kan sätta sig i kläderna. Men med oset sprider sig ju också den underbara grilldoften!
- Kolgrillar är mer miljövänliga än gasolgrillar, eftersom gasol avger mer koldioxid när det förbränns än vad kol gör.
- Du måste köpa kol eller briketter oftare än du behöver köpa gasol till din gasolgrill. Men under säsong finns det å andra sidan överallt, på minsta lilla affär, så det är sällan ett problem ens om framförhållningen inte är den bästa. En annan aspekt av kolet är förstås att du måste ta rätt på det när det har brunnit ut, vilket kan vara lite dammigt och trist.
Olika typer av kolgrill
Det finns flera olika typer av kolgrill att välja mellan. Klot, tunna eller öppen – vilken passar dig bäst?
Klotgrill
Klotgrillen med sin karaktäristiskt runda form är nog den vanligaste av de olika kolgrillstyperna. Grillytan är alltid rund och glöden lägger sig gott till ro i den rundade botten. Bottens form kan göra det lite lurigt att utan hjälpmedel göra en kolfri yta för indirekt grillning, men är grillen inte för liten så brukar det lösa sig! Klotgrillar och tunnor har lock, vilket innebär att värmen kan kapslas in och grillen kan fungera som en ugn eller en rök. Med hjälp av ventiler kan luftströmning och temperatur kontrolleras, och till och med en riktigt stor köttbit kan tillagas till perfektion! Om grillen preppas med rökflis får maten ta smak av den.
Grilltunna
Grilltunnor är en annan klassisk kolgrillsform. De är ofta större än klotgrillar och har en avlång grillyta. På en avlång yta är det lättare att dela upp det som grillas; antingen för att köra direkt grillning på halva och indirekt på den andra halva, eller för att kunna hålla kött och vegetariska alternativ isär under matlagningen.
Öppna grillar
Öppna grillar (alltså de utan lock) syns kanske oftast i form av olika platsbyggen eller engångsgrillar, och är i regel väldigt enkla både i sitt utförande och att använda. Eftersom de inte har något lock går det inte att stänga inne värmen, så större råvaror behöver längre tid på sig att bli klara än de gör i en grill med lock.
Högre pris = fler hjälpsamma funktioner
En dyrare grill behöver inte vara bättre än en billigare, men den har förmodligen fler funktioner. Huruvida dessa funktioner ger ett bättre grillresultat eller inte låter vi var osagt, men de kan med säkerhet göra upplevelsen bättre. Att kunna sätta gallret i olika höjder kan vara till hjälp för att korrigera temperaturen (närmare glöden för mer värme, längre ifrån glöden för lägre värme), särskilt på en öppen grill. Ett extra galler är inte heller dumt, särskilt inte om grillen har plats för två galler i olika höjder. Om grillen har ben med hjul är den förstås lättare att flytta på, och hyllor eller avlastningsytor underlättar vid matlagningen.
Många nya grillar är försedda med termometrar, men stirra dig inte blind på den! Visst kan den vara till god hjälp som ett riktmärke, men för att verkligen hålla koll på hur det går för din mat bör du mäta temperaturen direkt i det som tillagas.
Grillen måste tömmas på aska mellan gångerna, och hur enkelt det kan göras varierar. Många klotgrillar har en praktisk askuppsamlare i botten som är enkel att plocka loss och tömma, medan andra grillar bjuder på andra lösningar. Undersök hur det fungerar med just den grillen du spanat in så slipper du krångliga överraskningar när det ska premiärgrillas!
Grilla miljömedvetet!
Om du inte redan har gjort det är det hög tid att låta tändvätskan förpassas till historien. Den klassiska petroleumbaserade tändvätskan är en riktig miljöbov, och för den otåliga grillmästaren kommer den att ge en otrevlig bismak till det som grillas. Det finns ett gäng alternativ som är bra mycket miljövänligare och som inte lämnar några spår efter sig, varken i lukt- eller smakväg! Stearinbaserat tändpapper är godkänt av Svenska Naturskyddsföreningen som ett bra miljöval. Andra smartare val är tändvätska baserad på rapsolja och tändkuber eller braständare, helst såna som är stearinbaserade istället för tillverkade med paraffin. Det finns också smarta hjälpmedel för att få fart på grillen. En eltändare är ett gaffelliknande redskap som du stoppar in i kolhögen och låter den få fart på glöden inifrån. Ett annat smidigt redskap är skorstenständaren, som fylls med kol och sedan placeras ovanpå något lättantändligt, förslagsvis tidningspapper eller en sterinbaserad tändkub/braständare. När kolet fått den rätta glöden hälls den smidigt ner i grillen. Ska du grilla länge kan du på en gång börja förbereda mer kol i skorstenständaren, så är det klart att använda när du behöver fylla på!
Välj kol eller briketter med FSC-märkning! Det garanterar att skogen det kommer ifrån är skött på ett hållbart sätt ur miljösynpunkt. Om kolet är SIS-märkt betyder det att träet det är gjort av inte har behandlats med kemikalier.
Så grillar du med en kolgrill
Det krävs lite mer av dig att grilla med en kolgrill än med en gasolgrill. Placera ut kolet eller briketterna som du vill ha dem, beroende på om du vill ha en direkt eller indirekt grillning. Hur mycket du ska använda beror på vad du ska grilla och hur mycket. En kolgrill behöver tändas mellan 20 och 40 minuter innan du börjar att grilla. Träkol blir grillfärdigt fortare men brinner ut i samma takt, briketter tar längre tid på sig och behåller glöden längre. Grillen är klar att använda när briketterna är täckta av en gråaktig aska. Det ska inte brinna och de ska inte vara vita och då kan du placera maten på gallret.
Riktlinje för hur mycket kol/briketter du behöver (baserat på klotgrillar):
- Ø47 cm – runt 40 bitar.
- Ø53 cm – runt 50 bitar.
Så varm blir en kolgrill
Hur varm en kolgrill kan bli reglerar du genom att jobba med spjället och ju mer syretillförsel grillen får desto högre blir värmen. Den vanligaste temperaturen ligger på runt 150-200 grader. En låg temperatur ligger på runt 80-120 grader är grillen över 200 grader finns det risk att köttet bränns vid.
Andra typer av grillar
Det finns fler grillar på marknaden att välja mellan förutom gasolgrill. Här är några andra vanliga modeller som du kan välja mellan.
Gasolgrill
En gasolgrill är en grill som drivs av gasol och detta är en av de vanligaste grillarna. Den blir snabbt varm, osar inte lika mycket som en kolgrill, har ofta ett stekbord som komplement till grillgallret och har en lång hållbarhet.
Elgrill
Bor du i lägenhet och vill grilla på balkongen är en elgrill ditt bästa val. Elgrillar är oftast små, smidiga och lätta att flytta runt – men tänk på att du alltid måste ha tillgång till ett eluttag. En del elgrillar kan du dessutom använda inomhus.
Bärbar grill
Om du planerar att grilla på utflykten eller när du campar är en bärbar grill den bästa grillen för dig. Den är liten och väger mindre vilket gör den mer praktiskt att ta med. Bärbara grillar finns att få som kolgrill, gasolgrill och elgrill.
Länktips:
- Gardenstore – Köpguide: Välj rätt grill
- Mathem – Så grillar du
- Netonnet – Grillmetoder
- Bluegaz – Så grillar du med kolgrill
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En kolgrill är en grill som drivs av kol eller briketter. Du tänder eld på kolet eller briketterna och efter 20 till 40 minuter när kolet glöder och är täckta av en grå aska är grillen redo att användas. Klotgrillen är den vanligaste kolgrillen.
-
Det finns flera olika sätt att tända en grill på. Tänder du med tändvätska ska du spruta på tändvätska och låta denna dra i runt tio minuter innan du tänder. Andra mer miljövänliga alternativ är att tända med stearinbaserat tändpapper, tändkuber och eltändare.
-
Vi har valt att utse Weber Master-Touch GBS C-5750 till den kolgrill som är bäst i test. Det är en klassisk klotgrill med det lilla extra och en grillyta om 57 centimeter i diameter. Weber är ett klassiskt varumärke på grillmarknaden och deras grillar är både populära och har placerats bra i många tester.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Weber Master-Touch® GBS E-5750 Kolgrill
- Bästa bärbara : Weber Go-Anywhere Bärbar Brikett-/Kolgrill
- Bästa med sidobord : Weber Performer Deluxe GBS 57 cm Kolgrill
- Bästa lilla klotgrill : Weber Smokey Joe Premium Smoke Grå BärbarKolgrill
- Fördelar med en kolgrill
- Olika typer av kolgrill
- Högre pris = fler hjälpsamma funktioner
- Grilla miljömedvetet!
- Så grillar du med en kolgrill
- Så varm blir en kolgrill