Test av luftvärmepump för stora och små villor
Luftvärmepump är en populär värmekälla som utvinner energi ur luften för att skapa värme, särskilt vid höga elpriser. Vi har gått igenom kundbetyg, omdömen och recensioner för att kunna ta fram de som är bäst.
- Värmeeffekt.
- SCOP.
- SEER.
- Kapacitet.
- Övriga egenskaper.
Mitsubishi Electric är ett företag som har lösningar för värmepumpar, luftkonditionering och ventilation för både villaägare och kommersiella fastighetsägare.
Mitsubishi Electric Hero 2.0 LN35 är en uppdaterad modell och beskrivs som luftvärmepumparnas hjälte. Den ger dig både värme och kyla när detta behövs.
Enligt recensioner beskrivs den som energieffektiv och den kommer med hög kapacitet och smarta funktioner.
Den nya luftvärmepumpen har ännu starkare luftflöde och hög energieffektivitet som gör att den passar särskilt bra i nordiska klimat. Välj steglöst din temperatur mellan +10 och +31 grader. På sommaren kan du ställa om den till AC och få ett behagligt inomhusklimat.
Luftvärmepumpen har en värmeeffekt på upp till 6,6 kW och värmer rum upp till 135 kvadratmeter. Den är utrustad med flera smarta funktioner som hjälper till att göra ditt inomhusklimat bättre. Den har en braskaminfunktion som gör den extra bra tillsammans med andra värmekällor. Aktiverar du cirkulationsläget kommer värmen från braskaminen eller öppna spisen sprida sig jämnt över rummet. Dubbla luftriktare ger en bättre värmespridning och används den i trappor kan värmen spridas mellan två våningar. Väljer du nattläge sänks utomhusdelen med tre decibel.
En smart I-SEE Sensorn känner av var du befinner dig i rummet för att anpassa luften efter det. Det går att ställa in om temperaturen ska höjas eller sänkas två grader när du inte är i rummet. HERO 2.0 har inbyggd wifi så att du kan styra den med din mobiltelefon.
- Butiker & priser
Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W är en uppdaterad modell av Mitsubishi Hero LN25. Luftvärmepumpen är ett populärt kundval hos Zave, Prisjakt och Pricerunner, vilket gör att vi utsett den till vår bäst i test.
Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W är utvecklad för svenska förhållanden och har en kapacitet att producera värme ända ner till 35 minusgrader. Den kan även producera kalluft i hemmet på sommaren. Den har inbyggda sensorer som känner av vart du befinner dig i rummet för att på bästa sätt kunna fördela värmen. Fläkten har två rörliga delar vilket gör det möjligt att sprida värmen bättre.
Pumpen är mycket tystlåten, men är för säkerhets skull ändå utrustad med en så kallad Night Mode. Den funktionen gör att ytterdelen jobbar tystare under natten, på detta sätt riskerar du inte att grannar blir irriterade över eventuellt störande ljud.
Via wifi kan du fjärrstyra pumpen och kan enkelt ha koll på dess funktioner och installationer. Det patenterade Plasma Quadfiltret renar inomhusluften genom att ta bort skadliga partiklar, men tar även bort oönskade odörer.
- Butiker & priser
Panasonic har i över 30 år konstruerat luftvärmepumpar och är en mycket stor aktör på den svenska marknaden. Deras pumpar är speciellt anpassade efter det nordiska, kalla klimatet.
Vi rekommenderar Panasonic LZ35TKE till en av de bästa luftvärmepumparna. Hos Zave/Värmepumpshopen.se har den utsetts till den bästa luftvärmepumpen för placering ovanför dörren och andra trånga utrymmen. Har du ett begränsat utrymme för din luftvärmepump är detta valet för dig och innerdelen är endast 249 millimeter hög. Till fördelarna hör också att den är tystgående.
Luftvärmepumpen har en värmeeffekt på 7,65 kW och värmer upp en yta om upp till 180 kvadratmeter, med standardvärme på upp till 100 kvadratmeter. Vill du ha en miljösmart och kostnadseffektiv luftvärmepump är detta också ett bra val för dig. Den har ett SCOP-värde på 4,9 vilket ger en energiklass på A++ vid uppvärmningen. Den innehåller förbättrade egenskaper som gör den 20 procent mer effektiv än luftvärmepumpar med standarden A-klass, vilket också gör att du sparar mer pengar.
Luftvärmepumpen har en rad användarvänliga funktioner som ger ett mer behagligt inomhusklimat, som luftreningssystem. Den har ett autocomfort-system som växlar till energisparläge när ingen person är i rummet. Är det däremot många personer växlar den om och producerar mer värme. Luftvärmepumpen är också försedd med Econavi solljusdetektering som gör att uppvärmningen anpassas efter solljuset. Skulle det ske ett strömavbrott startar luftvärmepumpen automatiskt om sig efteråt. Du har fem års garanti på luftvärmepumpen.
- Butiker & priser
Luftvärmepump har blivit en alltmer populär värmekälla och är ett bra alternativ till uppvärmning, särskilt nu i dessa tider när elpriserna skenar. Det handlar om att återvinna värme som finns i naturen, för att spara på jordens resurser och för att spara pengar. En win-win situation helt enkelt! En värmepump fungerar genom att, med hjälp av kompressionsteknik, utvinna energi ur luft för att skapa värme inomhus. Alltså – att ta tillvara på solenergi som cirkulerar utomhus, energi som är helt gratis!
Det finns tre olika varianter på värmepumpar: luft/luft-värmepump, luft/vatten-värmepump och frånluftsvärmepump. I vår köpguide ska vi reda ut skillnaderna mellan, och fördelarna med de olika varianterna.
Vem ska ha luftvärmepump?
Står du och funderar på om luftvärmepump passar dig och din bostad? Luftvärmepump passar hus som:
- Har öppen planlösning.
- Har en storlek på 100-150 kvadratmeter.
- Har direktverkande el.
Hur fungerar en luft/luft-värmepump?
En luft/luft-värmepump passar bra för hushåll som värms upp med direktel. En luft/luft-värmepump utvinner också energi ur luften. Men till skillnad från en luft/vatten-pump så förvandlas inte energin till vätska, utan använder utomhusluften för att värma upp luft som sprids genom pumpens innerdel.
- Pumpen placeras på utsidan av huset.
- Pumpen återvinner lagrad solenergi från utomhusluft till ett vattenburet värmesystem inomhus.
- I värmepumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” den naturligt uppvärmda uteluften genom att dra den till sig.
- En kompressor utvinner värmen från luften som leds in i inomhusdelens kondensor.
- Fläkten i inomhusdelen suger in luft inifrån som värms upp av ett värmeelement.
- Fläkten strömmar ut i fastigheten. Luftströmmen från värmeelementet kan riktas för att kunna anpassas till varje fastighets behov.
En luft/luft-värmepump kan inte producera varmvatten, däremot kan den användas för att kyla luften. Dessutom gör den i många fall luften i hemmet renare och mer hälsosam eftersom de flesta luft/luft-pumpar har en luftreningsfunktion som filtrerar bort skadliga partiklar från luften. En luft/luft-värmepump är billigare i inköp än vad en vatten/luft-värmepump är, men besparingen på lång sikt blir också lägre.
Hur fungerar en luft/vatten-värmepump?
En luft/vatten-värmepump passar de som har ett hus med vattenburet värmesystem. Detta är en bra lösning när det inte går att använda sig av exempelvis bergvärme.
- Pumpen placeras på utsidan av huset.
- Pumpen återvinner lagrad solenergi från utomhusluft till ett vattenburet värmesystem inomhus.
- I värmepumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” den naturligt uppvärmda uteluften genom att dra den till sig.
- En kompressor utvinner värmen och överför den till husets värmesystem.
- Vätskan i pumpen kyls ner på nytt och kan fånga upp ny värme från uteluften.
En pump av denna typ fungerar även på vintern, hela vägen ner till minus 20 grader. Huset värms med andra ord upp av vattenburna element och/eller golvvärme. En luft/vatten-värmepump kan också värma upp vatten, vilket gör pumpen till ett heltäckande system. Många modeller kan dessutom leverera kalluft under heta sommardagar.
Hur fungerar en frånluftsvärmepump?
En frånluftsvärmepump passar oftast bäst i relativt nybyggda hus som har samlade ventilationskanaler. För att en frånluftsvärmepump ska fungera behövs alltså ventilationskanaler från alla våtrum och kök. Det beror på att en frånluftsvärmepump tar vara på den varma luft som redan finns i huset och som annars bara skulle ha ventilerats ut. Det är med andra ord ett återvinningssystem som både är ekonomiskt och miljövänligt.
- En fläkt i pumpen drar till sig den varma ventilationsluften som finns i huset.
- I pumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” ventilationsluften.
- En kompressor utvinner värmen från luften som leds in i en kondensor.
- Värmen i kondensorn sprids till husets värmesystem, till exempel element och till varmvatten.
Titta på COP- och SCOP-värde
För att räkna ut en värmepumps effektivitet och prestanda i drift, används COP- och SCOP-värden. COP står för Coefficient of Performance, ett mått på pumpens prestanda. Värdet jämför förhållandet mellan hur mycket energi som pumpen ger och hur mycket energi den förbrukar. Exempel: ett COP-värde på 6,1 innebär att pumpen ger 6,1 gånger så mycket energi som den förbrukar. Ju högre värde desto bättre.
SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance, ett mått på pumpens prestanda under en säsong. Det innebär att man mäter COP-värdet vid olika utomhustemperaturer, och sedan beräknar ett genomsnittligt värde för säsongen. Tanken med att räkna ut ett SCOP-värde är att det ska ge en mer rättvis bild av pumpens prestanda.
Tänk på att varken COP- eller SCOP-värdena säger någonting om hur stor ekonomisk besparing man kan göra. COP-värden mäts vid standardiserade förutsättningar, och där är den kallaste utomhus temperaturen satt till +7 grader. I Sverige vill man göra de största besparingarna under vintern, och då har vi det oftast mycket kallare än 7 plusgrader.
Vad kostar en luftvärmepump?
När du köper en luftvärmepump kostar både pumpen och installationen av den och vad detta kostar beror på modell, märken och återförsäljare. Priset brukar ligga på runt 15 000 till 25 000 kronor och luftvärmepump är billigare än både luft-vattenpump och bergvärmepump.
Tycker du att det låter dyrt att införskaffa en luftvärmepump? Du ska alltid se din luftvärmepump som en investering för framtiden eftersom detta leder till en lägre energiåtgång och elkostnaderna då blir lägre över tid.
Installationen görs av en kyltekniker
När du köper en luftvärmepump är det vanligt att också lägga till installationen av den. Installationen måste alltid ske av en certifierad kyltekniker och får alltså inte utföras av dig själv. Detta eftersom värmepumpar innehåller F-gas som både för miljöns och säkerhetens skull måste installeras på rätt sätt. Däremot kräver installationen inte något större arbete och luftvärmepumpen passar oavsett vilket värmesystem du har i huset. En standardinstallation kan kosta mellan 6000 och 8000 kronor före ROT-avdraget.
Tips inför ditt köp av luftvärmepump
- Se mer på kvalitén, snarare än prislappen. Givetvis ska man alltid försöka hitta ett så bra pris som möjligt, men försök undvik att bli dumsnål. En pump som kostar ett par tusenlappar mindre i inköp, kan mycket väl komma att bli dyrare i drift i det långa loppet.
- Det är ett vanligt misstag att köpa en för liten luft-värmepump. Många onlinetjänster och e-butiker har en kalkylator som hjälper dig räkna ut hur stor pump du behöver för dina kvadratmetrar. Problemet är bara att den typen av uträkning utgår ifrån optimala förhållanden, och det är väldigt sällan som det är helt optimala förhållanden hemma. Det är helt enkelt bättre att välja en pump med lite extra kapacitet.
- Placering av luft/luft-värmepumpen är viktig. Den spontana känslan vill troligtvis att du placerar innerdelen där den syns minst, men det finns många extra slantar att spara på att montera fläkten där den är som mest effektiv. Bästa placeringen är öppen och central, för att kunna sprida värmen på bästa sätt.
- Det är frestande att gå på en modell som inte låter så mycket. Det man behöver komma ihåg är att pumpar som inte låter mycket, i regel har mycket sämre fläktkapacitet. Med liten fläktkapacitet sprids inte värmen lika bra i huset och effektiviteten blir sämre.
- Man glömmer att titta på hur kyldriften fungerar på luft/luft-värmepumpar. Att slänga ett extra öga på hur effektiv kyldriften är kanske kan komma att bli en avgörande faktor om du står och ska välja mellan två, i övrigt likvärdiga, pumpar.
Hur mycket pengar kan man spara?
Det tråkiga svaret är – det beror på. Det roligare svaret är – du sparar så mycket att uppvärmningssystemet betalar av sig själv under dess livstid, vilket inte många andra system gör.
Frågan om hur mycket man kan spara, eller hur fort det går innan pumpen betalar av sig, beror på en hel del faktorer. Dels vilket klimat som råder där du bor, dels hur stort du bor och dels vilken typ av pump som skall installeras. För att nämna några exempel. Generellt kan man säga att det går att kapa uppvärmningskostnaderna med upp till 80 procent. Det som i alla fall är säkert, är att det blir billigare drift med luftvärmepump.
Att investera i en luftvärmepump får ses som ett långsiktigt sätt att spara pengar. Den relativt stora utgiften börjar betala av sig i samma sekund som pumpen börjar användas. Grovt räknat brukar man säga att pumpen har betalat av sig efter 5–10 år. Även om du lånar pengar för att finansiera pumpen, får du direkt mer pengar över i plånboken tack vare besparingarna som pumpen ger.
På pengar.se finns skräddarsydda finansieringslösningar om du är intresserad av att köpa en luftvärmepump på avbetalning.
Sist men inte minst, bör en värdeökning av bostaden nämnas. Att låta installera en luftvärmepump höjer värdet på din bostad, eftersom klienter enligt undersökningar blir positivt inställda till bostäder med luftvärmepump. Jämför med direktverkande el och oljepanna, som har motsatt effekt. Man kan säga att en luftvärmepump betalar av sig själv dubbelt – dels genom att den betalar sig egen kostnad och dels genom att höja bostadsvärdet.
Populära varumärken:
Länkar:
Några experttester vi har läst:
Folksam (2020)
I en rapport från Folksam presenteras en lista med värmepumpar där du kan jämföra olika egenskaper. Alla som finns presenterade i listan är godkända och några modeller utmärker sig lite extra och kvalificerar sig till att få stämpeln ”Bra val”. För att få stämpeln ska värmepumpen få högsta poäng i jämförelsen och därmed anses som ett bra och hållbart val ur effektivitets-, miljöfunktion och garantisynpunkt. Både Panasonic och Mitsubitshi hade med flera av sina luftvärmepumpar och flera fick också stämpeln ”Bra val”.
Värmepumpshopen.se/Zave
Värmepumpshopen.se/Zave säljer luftvärmepumpar och har på sin webbplats skapat en lista som de kallar luftvärmepump bäst i test by Zave. De har valt ut den bästa luftvärmepumpen för den stora villan, den lilla villan och villan med trånga utrymmen. Panasonic HZ35WKE utsågs till den bästa för stora villan. Panasonic NZ25VKE blev bäst i test för den lilla villan och Panasonic LZ35TKE blev bäst i test för placering ovan dörr och andra trånga utrymmen.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En luftvärmepump är en populär värmekälla och bra alternativ till uppvärmning. Med hjälp av kompressionsteknik utvinner du energi ur luft för att skapa värme inomhus.
-
Det vanligaste är ett luftvärmepump drar 500-1200 watt i kyldrift per timme.
-
Vi har valt att utse Mitsubishi Electric Hero 2.0 LN35 till den luftvärmepump som är bäst i test. Den har en hög effekt och smarta funktioner som hjälper till att hålla inomhusklimatet som du önskar det.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Mitsubishi Electric Hero 2.0 LN35
- Bästa för mellanstor villa : Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W
- Bästa för små utrymmen : Panasonic LZ35TKE
- Vilken luftvärmepump ska jag välja?
- Vem ska ha luftvärmepump?
- Hur fungerar en luft/luft-värmepump?
- Hur fungerar en luft/vatten-värmepump?
- Hur fungerar en frånluftsvärmepump?
- Titta på COP- och SCOP-värde
- Vad kostar en luftvärmepump?
- Installationen görs av en kyltekniker
- Tips inför ditt köp av luftvärmepump
- Hur mycket pengar kan man spara?