Räfsor som är bäst i test 2025
Med en räfsa är det lätt att samla ihop löv, växer och ogräs i trädgården. Här hjälper vi dig att hitta en räfsa som är bäst i test.
- Arbetsbredd.
- Skaft.
- Övriga egenskaper.
Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar.
Vi på Test.se har valt att rekommendera Gardena Combi-system Lövräfsa. Den äldre modellen toppade ett äldre test hos Ica-Kurirens. Detta är en effektiv räfsa som fungerar på alla underlag. Den har alldeles lagom spänst och en bra balans. Arbetsbredden är på 77 centimeter och räfsan passar till större ytor.
Gardena lämnar 25 års garanti på denna produkt.
- Butiker & priser
Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård. Bland deras trädgårdsredskap finns sekatörer, grensaxar, häcksaxar, trädgårdssaxar och krattor.
Fiskars Solid L Lövräfsa är en modell med huvud i plast och aluminiumskaft. Den har en arbetsbredd på 520 millimeter och har en robust kvalitet. Den är designad för att komma åt ordentligt runt träd och under buskar.
- Butiker & priser
Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar.
Gardena Combisystem 3022-20 är en lövräfsare som hjälper dig att räfsa löv och andra växter. Den är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.
Räfsan har zinkbelagda klor i fjäderstål och en arbetsbredd på 50 centimeter. Det följer med ett skaft på 130 centimeter. Den ingår i Gardenas combisystem som gör att du kan sätta på skaftet på deras andra redskap i samma serie. Du har en lång garantitid på 25 år.
- Butiker & priser
Köpguide räfsor
Räfsan är en oumbärlig vän i trädgården, särskilt under hösten då ansamlingen av löv från vissnade träd ökar kraftigt. Räfsan är ett gammalt redskap som tidigare var gjord i trä och järn, men som numera ofta har ett handtag av stål, plast eller glasfiber samt ett huvud i plast. Den används för att samla ihop löv, växter och ogräs från marken.
Så ska en räfsa vara
En riktigt bra räfsa ska ha ett mellanrum mellan fingrarna som inte tillåter löv och gräs att fastna allt för lätt. Handtaget ska vara greppvänligt och ergonomiskt. Den ska inte vara lätt och inte för tung utan mer fungera som en förlängd arm.
Den optimala räfsan ska klara av att kratta ihop såväl blöta löv och nyklippt gräs, som torra höstlöv och fjolårsgräs. Räfsan ska ha en bra balans och lagom spänst. Det är också önskvärt att den är skonsam mot underlaget.
Storleken på krattan beror på vad du ska kratta. En bredare modell klarar av större ytor snabbare och en mindre passar bättre vid trånga och mindre ytor. Längen på skaftet ska anpassas efter personen som ska utföra arbetet – ju längre person desto längre skaft. Är den för kort är det svårt att stå upprätt och då belastas rygg och axlar onödigt mycket.
När använder man en räfsa?
Lövräfsan är ett perfekt trädgårdsredskap när du ska kratta löv i trädgården. Den används också för att kratta upp gräsrester när du har klippt gräs och skräp som behöver tas bort från gräsmattan.
När ska man räfsa löv?
Det är bra att ta bort löv på våren för att göra trädgården och gräsmattan redo inför ny tillväxt. Då blir det lättare för skotten att ta sig fram. Löven kan du antingen blåsa upp med en lövblåsare eller slänga i komposten. Du kan även täcka dina rabatter med löven för att ge ett skyddande täcke över vintern. På våren krattar du sedan bort löven för att ge nytt liv åt det som växer under.
Några experttester vi har läst:
Ica-Kuriren (2014)
Ica-Kuriren har testat och bedömt tio olika räfsor. Testobjekten skiljer sig både i storlek och prisklasser. En bra räfsa skall inte ha några problem att få ner sina plastfingrar i marken. Man skall inte behöva lägga energi på att trycka ner dem. Det får inte vara ett för litet avstånd mellan fingrarna så att skräp och löv fastnar. Räfsan skall vara spänstig och följsam, men inte för hård eller mjuk.
Bäst i test är plasträfsan Gardena Combisystem Lövräfsa 3104/3725. Den är testets dyraste räfsa, men sannerligen värd pengarna. Den fungerar i alla miljöer och är mycket effektiv. Gardenas räfsa klarar gamla, torra höstlöv och fjolårsgräs såväl som blöta löv och nyklippt gräs. Huvudet är reglerbart och räfsan har en bra balans och spänst i skaftet.
På plats nummer två hittar vi plasträfsan från Fiskars. Deras modell QuikFit är en bra lövräfsa som arbetar effektivt. Den fungerar på alla underlag, men speciellt bra i högt gräs. Nackdelen med QuikFit är att den har ett litet för tunt skaft och därmed sämre balans. Bästa budgetalternativ är Nyby Lövräfsa som är testets klart billigaste produkt. Den fungerar fint på gräsmatta och är lättanvänd.
En räfsa du skall akta dig för är Jula Hard Head Räfsa. Skaftet är för kort och den har dålig bredd. Plastfingrarna sitter för tätt och löven fastnar irriterande ofta mellan dem. Enda användningsområdet där Jula Hard Head levererar är i rabatten där den fungerar med ett acceptabelt resultat. Det låga priset kan inte rädda Julas räfsa från bottenbetyget 1 hjärta av 5 möjliga.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En räfsa är ett typ av kratta som används för att samla ihop löv från marken.
-
Det är bra att ta bort löv på våren för att göra trädgården och gräsmattan redo inför ny tillväxt.