VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Ändrad 13 Mars 2025
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den bästa skärbrädan 2025 – Välj trä eller plast

Skär dina ingredienser på en skärbräda som både gör matlagningen lättare och förlänger livslängden på dina knivar. Vi har sammanställt recensioner för att göra valet enklare.

Vi har jämfört
  • Material.
  • Måttskala.
  • Övriga egenskaper.
  • Hur den ska diskas.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Global
Global Skärbräda Ek
Global Global Skärbräda Ek - Test
Bäst i test Test.se logo
Global
Global Skärbräda Ek
Snygg och funktionell skärbräda i trä.
Toppbetyg hos Cervera 2025.
Bra omdömen hos Kitchentime 2025.
Populärt varumärke inom kök.
Material: Trä – ek.
Storlek: 30 x 20 x 2,2 cm.
Utfräst handtag.
Vattentålig och hygienisk.
Diskas för hand.

Global är välkända för sina högkvalitativa knivar, men i deras sortiment finns också gott om andra produkter för ditt kök. Bland annat erbjuder man en rad olika omtyckta skärbrädor i såväl trä som plast. En av deras mest populära modeller är denna snygga skärbräda i trä.

Skärbrädan från Global är gjord i ek, vilket gör den både funktionell, hållbar och vattentät. Den är tillräckligt mjuk för att din kniv inte ska bli slö vid användning, men samtidigt tillräckligt hård för att inte få skärmärken. Vid ena kanten finns ett urfräst handtag för smidig hantering, och skärbrädan mäter 30 x 20 x 2,2 centimeter.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa i plast Test.se logo
Global
Global G-1005 Skärbräda
Global Global G-1005 Skärbräda - Test
Bästa i plast Test.se logo
Global
Global G-1005 Skärbräda
Stilren, klassisk skärbräda i plast av världsledande Global.
Mycket populärt val hos Cervera 2025.
Toppbetyg hos Kitchentime 2025.
Populärt varumärke inom kök.
Material: Plast.
Storlek: 36,5 x 26,5 x 1,3 cm.
Skonsam mot knivar.
Tar inte åt sig lukt.
Utrustad med handtag.

Hos Global hittar du skärbrädor i både trä och plast, för att det ska finnas någonting för alla smaker och behov. Bland de mest rosade skärbrädorna i deras sortiment finns Global G-1005 som är en klassisk skärbräda i livsmedelssäker plast.

Global G-1005 har ett handtag i rostfritt stål och plastmaterialet är enkelt att rengöra och samtidigt skonsamt mot dina knivar. Plasten tar inte heller åt sig någon lukt av maten du skär. Skärbrädan har måtten 36,5 x 26,5 x 1,2 centimeter.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa set Test.se logo
Joseph Joseph
Joseph Joseph Nest Skärbräda Set
Joseph Joseph Joseph Joseph Nest Skärbräda Set - Test
Bästa set Test.se logo
Joseph Joseph
Joseph Joseph Nest Skärbräda Set
Set med tre färgkodade skärbrädor i plast.
Toppbetyg hos Cervera 2025.
Populärt val hos Kitchentime 2025.
Höga betyg hos Amazon 2025.
Material: Plast.
Storlek: 35,5 x 26 x 6 cm.
Halkfria fötter.
Färgkodade detaljer.
Knivvänlig texturyta.

I de flesta hushåll behövs mer än en skärbräda, och för dig som är ute efter ett snyggt och praktiskt set kan denna modell från Joseph Joseph vara ett bra alternativ. Hos varumärket hittar du moderna köksredskap som är gjorda för att förenkla din vardag.

Joseph Joseph Nest är ett set som består av tre skärbrädor i plast som förvaras i en förpackning av rostfritt stål. Här får du en smidig förvaring för dina skärbrädor och tack vare att fodralet håller isär skärbrädorna torkar de snabbt och hygieniskt. Skärbrädorna har en undersida med halkfria fötter och en praktisk texturyta. Varje skärbräda mäter 35,5 x 26 x 6 centimeter.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa design Test.se logo
Aida
Aida Raw Skärbräda
Aida Aida Raw Skärbräda - Test
Bästa design Test.se logo
Aida
Aida Raw Skärbräda
Väldesignad och hållbar skärbräda i teak med lång livslängd.
Populärt val hos Cervera 2025.
Toppbetyg hos Nordic Nest 2025.
Positiva recensioner hos Kitchentime 2025.
Material: Trä – teak.
Storlek: 40 x 30 x 2 cm.
Lång livslängd.
Stilren design.
Diskas för hand.

Om du vill ha en väldesignad skärbräda med lång livslängd rekommenderar vi att du tar en titt på denna gedigna modell från det danska varumärket Aida. Skärbrädan är tillverkad i teak vilket gör den robust och hållbar.

Aida Raw Skärbräda mäter 40 x 30 centimeter och har en mjuk rektangulär design med rundade kanter. Tack vare sitt snygga utseende går den både att använda som skärbräda och som uppläggningsfat. För att förlänga skärbrädans egenskaper och behålla utseendet rekommenderas att den oljas in med jämna mellanrum. Notera att den inte tål att diskas i diskmaskin.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa robusta Test.se logo
Culimat
Culimat Skärbräda Ek
Culimat Culimat Skärbräda Ek - Test
Bästa robusta Test.se logo
Culimat
Culimat Skärbräda Ek
Robust skärbräda i nordisk ek som kan användas för matförberedning och servering.
Toppbetyg hos Kitchentime 2025.
Populärt varumärke inom kök.
Material: Trä – nordisk ek.
Storlek: 40 x 25 x 4 cm.
Dräneringsskåra.
Snidat handtag.
Diskas för hand.

Culimat är ett omtyckt varumärke inom kök som är framtaget i samarbete med kocken Mathias Dahlgren. I sortimentet finns främst olika typer av kokkärl, men även andra köksprodukter som exempelvis denna robusta skärbräda i nordisk ek.

Denna skärbräda är varumärkets mellanmodell med sina mått på 40 x 25 x 2 centimeter och kommer med ett snidat handtag. Det finns även en skåra för vätskor och med rätt hantering är detta en skärbräda som håller i många år. För bästa hållbarhet ska den diskas för hand och smörjas in med olja vid behov.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

bästa skärbrädan
Med en skärbräda kan du skära och hacka ingredienser till alla dina måltider. 

En skärbräda är ett bra hjälpmedel i köket när du ska förbereda matlagningen – alla hem behöver ha minst två till tre! Med den kan du skära och hacka ingredienser till både frukost, lunch, mellanmål och middag. En av hög kvalitet skyddar dina knivar och gör matlagningen både bekväm och hygienisk.

Skärbräda i trä eller plast – hur ska jag välja?

Att ha en funktionell skärbräda är lika viktigt som att ha en vass kniv. Det är också viktigt att välja vilket material du vill att skärbrädan ska vara i. De vanligaste materialen är trä eller plast. Det går också att köpa modeller av glas, keramik eller marmor, men de är inte lika snälla mot kniven. Kom också ihåg att ta hand om dina köksknivar genom att använda en knvslip med jämna mellanrum. 

Skärbräda i plast – lätt att rengöra

Väljer du en i plast får du ett lätt och smidigt köksredskap som är enkel att rengöra. Dessutom tål den lite tuffare behandling och kan diska i diskmaskin. Var noga med att välja en som är tillverkad av livsmedelsäker plast. Det finns flera storlekar och färger.

Fördelar:

  • Hygienisk – mindre risk för bakterietillväxt.
  • Lätt att rengöra – kan diskas i diskmaskin.
  • Snällare mot knivarna – skadar knivens egg mindre än sten eller glas.
  • Billigare – kostar mindre än en modell av trä.
  • Lättare – väger mindre och är smidigare att ta med sig på utflykt.

Kan användas till:

  • Kött
  • Fisk
  • Kyckling
  • Grönsaker
  • Frukt
  • Lök
  • Bröd
  • Ost
Skärbräda i plast - laga mat med en plastskärbräda.
En skärbräda i plast är lätt, smidig och enkel att rengöra. 

Skärbräda i trä – snygg och miljövänlig

Trä är ett naturligt och miljövänligt material som håller länge och åldras på ett snyggt sätt. En skärbräda i trä är oftast robustare och kan användas till det mesta i köket. Den är dock något otympligare och väger mer än en modell av plast. På den kan du skära upp både bröd, kött och grönskar. En del har en räfflad struktur som gör att brödskivorna samlas upp. Andra har en skåra som löper längs kanten så att köttsaften inte ska rinna ner över köksbänken. Den är snygg att ha som inredningsdetalj eller uppläggningsfat.

Fördelar:

  • Hållbar – tillverkad i ett starkt material som håller i många år.
  • Antibakteriell – innehåller naturliga antibakteriella egenskaper som att bakterier trivs sämre.
  • Snälla mot knivarna – mjukt material som inte skadar knivens egg.
  • Snygg design – kan även användas som serveringsbricka.

Kan användas till:

  • Kött
  • Grönsaker
  • Frukt
  • Ost
Hitta en skärbräda i trä från Kockum.
En skärbräda i trä är både snygg, miljövänlig och snäll mot kniven. 

Vilket träslag är bäst?

Det finns flera olika träslag att välja mellan om du ska köpa en skärbräda i trä. Vanliga träsorter är ek, valnöt, bambu och lönn. Det viktiga är att skärbrädan inte är hårdare än kniven, för då kan du skada kniven.

Ek är ett träslag som ger en perfekt hårdhet i materialet. Det är tillräckligt mjukt för att inte göra kökskniven matt och tillräckligt hårt för att inte göra några fula skärmärken. Ek är på samma gång ett hygieniskt och vattentätt material som passar bra vid hantering av livsmedel.

Bambu är ett material som tack vare sin hållbarhet blivit populärare på senare år. Materialet är slitstark och snabbväxande vilket gör det mer hållbart ur miljövänlig synpunkt. Livslängden är lång och designen snygg, men materialet är hårt och inte så snällt mot knivarna.

Valnöt är ett mjukare trämaterial som är snällt mot dina knivar. Var dock försiktigt och skär inte för hårt för då kan det bli skärmärken.

Lönn är också ett mjukare men hållbart material som absorberar knivens stötar utan att slita ner den.

Välj mellan liggande trä eller ändträ

När du bestämt dig för att köpa en av trä finns det två olika modeller att välja mellan – liggande trä eller ändträ. På en liggande modell ligger träet ner och fibrerna är parallella med ytan. Om den istället har mindre stavar stående kallas detta för ändträ.

En skärbräda i liggande trä är billigare, tunnare och väger mindre. Den har en slätare yta som är enklare att rengöra. Dock är risken större att materialet går isär och blir repigt vilket gör att du behöver slipa den oftare.

En skärbräda i ändträ är tyngre och dyrare men håller längre och klarar repor och hack bättre. Fiberstrukturen är snällare mot kniven skär vilket hjälper dem att hålla sig vassa.

Du behöver två till tre skärbrädor

Man brukar säga att det är bra att ha två till tre skärbrädor hemma. Gärna någon mindre att skära örter, frukt och andra små ingredienser på och en större till stora saker. Ibland säljs de i ett set och då kommer de oftast i olika storlekar.

Jämför egenskaperna för att välja rätt

När du ska köpa en skärbräda finns det flera egenskaper du kan jämföra – de är mer olika än du kanske tror! De finns att köpa i flera olika former, storlekar och tjocklekar.

Välj en som passar din typ av matlagning – det är ingen idé att köpa en för stor om du inte får plats på köksbänken. Väljer du en för liten får du mindre arbetsyta och det kan vara svårt att få plats med det du ska skära. Ett tips är att ha flera så att du kan välja den som passar bäst för det du ska skära för stunden.

De flesta skärbrädor är avlånga och passar bra på köksbänken. Men en rund form sticker ut och kan också bli ett snyggt uppläggningsfat inför kvällens ost- och charkbricka.

Har du behov av ett handtag? Då ska du köpa en som är utrustad med detta – antingen med ett separat handtag eller ett som är utfräst. Andra har ett hål som gör att du kan hänga upp den på väggen.

En del modeller kommer med någon typ av antihalkskydd så att de inte riskerar att glida runt. Saknas gummi- eller silikonfötter kan du placera en disktrasa under för att få en säkrare användning.

Trä ska diskas för hand

Använder du skärbrädan på rätt sätt kommer den åldras snyggt utan att bli missfärgad.

Alla skärbrädor i trä ska torkas av med en fuktig disktrasa eller diskas för hand med varmt vatten och diskmedel. Var dock noga med att aldrig blötlägga dem för då kan skadas och böjas eller torka och spricka. Rengör alltid direkt efter användning.

Har den tagit åt sig lukt kan du gnugga med citron och salt, vänta i 15 minuter och skölja av. Är den rejält smutsig kan du grovrengöra genom att blanda och stryka på ättika och bikarbonat. Låt verka i några minuter, skrubba av och skölj med varmt vatten.

Väljer du en i plast kan du antingen diska för hand med diskmedel och varmt vatten eller köra den i diskmaskin.

Hur oljar man in en skärbräda?

Har du lagt pengar på en dyr träskärbräda av högre kvalitet bör du också lägga tid på att ta hand om den. För att den ska hålla sig fin och fräsch behöver du olja in den regelbundet. Slipa och olja den så undviker du att bakterier får fäste och frodas. En bra regel är att det är dags att slipa den när det kommer mycket skåror och trät ser torrt ut.

Du kan till exempel använda kokosolja, rapsolja, linolja eller olivolja. Applicera med en trasa och låt olja absorberas över natten. Torka sedan av överflödig olja.

Så undviker du bakterier

Använder du samma skärbräda till flera livsmedel finns det risk att bakterier sprider sig. Även smak kan sprida sig vidare – ha därför alltid olika för kött och grönsaker. Ett smart tips är att ha en färg för varje livsmedel.

Gör rent skärbrädan ordentligt efter varje användning. Är det sprickor eller porer finns det risk att bakterier samlas här.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • Du kan använda kokosolja, rapsolja, linolja eller olivolja.
  • Du applicerar oljan med en trasa på skärbrädan och låter det verka under natten. Torka sedan av överflödig olja.
  • Det görs inte särskilt många test om just skärbrädor – därför har vi istället valt ut de modeller som är mest populära hos välkända återförsäljare. I vår sammanställning hittar du de bästa skärbrädorna i såväl trä som plast.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Global Global Skärbräda Ek