Hitta de bästa tvättmaskinerna som är bäst i test 2024
Är det dags att köpa ny tvättmaskin? Att hitta rätt är en djungel – vad är du ute efter? En frontmatad, toppmatad eller kanske en som kombinerar tvätt med torkning? Vi har samlat test, recensioner och kundbetyg för att kunna utse de bästa vinnarna i flera kategorier.
- Tvättkapacitet.
- Centrifugeringshastighet.
- Energiklass.
- Övriga egenskaper.
Tyska Miele grundades 1899 och redan några år senare tillverkade de sin första tvättmaskin. Hos Miele finns ett stort utbud av tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner och dammsugare. Deras tvättmaskiner är byggda för 20 års användning.
Miele WSD164WCS är en tvättmaskin som vi utsett till bäst i test. I ett uppdaterat test hos Råd & Rön kom den på delad första plats av 30 testade modeller. Den fick det samlade betyget 74 av 100 och tvättar bra och sköljer okej. Hos danska Forbrugerrådet Taenk kom den också på första plats med betyget 73 av 100.
Tvättmaskinen har en tvättkapacitet på 9 kilo och centrifugeringshastighet på 1400 varv/minut. Den känner av tvättmängden så att rätt mängd vatten och el används. Välj mellan flera tvättprogram, som fintvätt, ylle, skjortor och impregnering. Trumman är skonsam och gör att kläderna glider säkert och fibrerna skyddas. Det finns en praktisk skrynkelreduceringfunktion som minskar skrynklor.
En AddLoad-funktion gör att du kan stoppa ett påbörjat program och öppna dörren, för att sedan starta om det automatiskt. Maskinen är säker att använda med ett Watercontrol-system som styr vattentilloppet. Den kan styras med mobilen via Miele@home-appen.
- Butiker & priser
Siemens är ett tyskt företag som grundades 1847 som tillverkar vitvaror och hushållsprodukter med en bra balans mellan innovation och design. Deras produkter underlättar är utvecklade för att underlätta din vardag.
Siemens WM14N01LDN är en tvättmaskin med gott tvättresultat och passar både större och mindre hushåll. När tidningen Råd & Rön testade 30 olika tvättmaskiner kom denna på andra plats med betyget 70 av 100. Den utsågs till ”Bra köp”, tack vare ett högt betyg och relativt låg prislapp. Den tvättar lika bra som vinnarna men sköljer något bättre.
Tvättmaskinen har en kapacitet på åtta kilo och en centrifugeringshastighet på 1400 varv/minut. Den har en WaterPerfect Plus-sensorteknologi som ser till att vattenförbrukningen baseras på mängden tvätt – vilket gör att du sparar både vatten och energi. Maskinen kommer med flera olika tvättprogram och snabbprogram. Det finns även möjlighet att påskynda programmet eller stoppa det om du glömt att lägga in något. SmartFinish-programmet hjälper till att jämna ut skrynklor.
Maskinen har en användarvänlig LED-display och alla val visas tydligt på kontrollpanelen. Den bortslösa motorn är tyst och har tio års garanti. Tack vare en AntiVibration-design minskar vibrationerna.
- Butiker & priser
Miele är ett tyskt företag som tillverkar vitvaror och hushållsmaskiner av hög kvalitet. Företaget grundades 1899 och har därför en gedigen erfarenhet och står för innovation, design och lång livslängd.
Miele WSG 663 WCS är en frontmonterad tvättmaskin som tillhör Mieles W1-serie. Den har en tvättkapacitet på nio kilo och centrifugeringshastighet på 1400 varv/minut.
När Råd & Rön testade 103 olika tvättmaskiner kom denna på delad första plats med betyget 71 av 100. Den fick högt betyg på egenskaper på som tvätt, centrifugering och tvättid.
Tvättmaskinen har TwinDos som är automatisk tvättmedelsdosering med bara ett knapptryck. Tvättmedlet doseras vid den mest optimala tidpunkten under tvättprocessen vilket ger bästa tvättprestandan. På samma gång sparar du upp till 30 procent tvättmedel jämfört med manuell dosering. En Addload-funktion gör att det går att lägga glömd tvätt nästan ända fram till programslut.
Tvättmaskinen har en skonsam trumma så att tvätten glider mjukt och fint. Textilierna får mindre noppor och tråddragning. En skrynkelreducering gör strykningen lättare.
Du kan välja mellan tio olika tvättprogram och styr programmen via den användarvänliga displayen eller mobiltelefonen.
- Butiker & priser
Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. I deras utbud finns ett brett utbud av hushållsprodukter som både tvättmaskin, torktumlare, ugn, mikrovågsugnar, spisar och diskmaskiner.
Har du platsbrist är det en bra idé att köpa en toppmatad tvättmaskin. Vi rekommenderar Whirlpool TDLR 6240L EU/N, som är toppmatad med en kapacitet på sex kilo. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.
Den toppmatade maskinen har ett stort utbud av tvättprogram för att du ska hitta det som passar dig och din tvätt bäst. Välj mellan till exempel färg, hygien och Rapid 15 som är ett snabbprogram som tvättar på endast 15 minuter. Du styr den via en användarvänlig kontrollpanel.
Tvättmaskinen är i storleken H 90 x B 40 x D 60 centimeter och väger 56 kilo. Den har energiklass C och centrifugeringshastighet på 1200 varv per minut.
- Butiker & priser
Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I det breda sortimentet finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare.
Electrolux 600 SensiCare EW6F6248G7 är en tvättmaskin med många smarta funktioner som tvättar din tvätt ren på ett skonsamt sätt. Den har en centrifugeringshastighet på 1400 varv/minut.
Den passar dig som vill ha en prisvärd och energieffektiv modell med ett brett utbud av program.
Tvättmaskinen har en kapacitet att tvätta åtta kilo tvätt. Den har ett skonsamt SensiCare-System som automatiskt justerar programmets längd efter tvättmängden. En SoftPlus-funktion blandar och distribuerar sköljmedlet jämnt och ser till att plaggen blir mjuka och fräscha. Ett antiallergiprogram tar effektivt bort bakterier. Starttiden går att fördröja så att du kan få tvätten klar när du själv önskar det.
Tvättmaskinen är i måttet D 800 x H 850 x B 596 millimeter och väger 68,5 kilo. Ljudnivån ligger på 75 decibel.
- Butiker & priser
Att köpa tvättmaskin kan vara en dyr historia. Dels kostar själva maskinen en hel del, och dels kostar förstås både el- och vattenförbrukningen. Numera försöker tillverkarna göra så energisnåla varianter som möjligt, vilket i längden är bra både för miljön och för din plånbok!
Olika typer av tvättmaskiner
Det finns förstås flera olika tvättmaskinsmodeller, alla med olika funktioner och program. De vanligaste dimensionerna är B60 x D60 x H85–90 centimeter, men det finns också mer kompakta modeller som är toppmatade istället för frontmatade. Både frontmatade och toppmatade maskiner har såklart sina för- respektive nackdelar – de toppmatade tar mindre plats, men kan å andra sidan inte användas som avlastningsyta på samma sätt som en frontmatad. De frontmatade modellerna har oftast högre kapacitet än de toppmatade, så har du en stor familj kan det vara anledning nog att välja en sån. De frontmatade är dessutom oftast mer avancerade med fler program och med bättre centrifugering. De toppmatade, som alltså har en lucka på ovansidan istället för på sidan, upplevs dock som lättare att fylla, men det är såklart en ren smaksak.
Minst 7 kilo kapacitet för en familj på fyra personer
Hur stor tvättmaskin just du behöver beror dels på hur många ni är i hushållet, men också på hur mycket kläder ni smutsar ner! Generellt sett kan man i alla fall säga att ett hushåll om fyra personer behöver en med en kapacitet på minst sju kilo för att inte behöva tvätta i alltför många omgångar. Viktigt att tänka på är att det sliter på maskinens motor om den överfylls, vilket leder till att livslängden förkortas.
Kolborstmotor eller kolfri motor?
Motor kan vara av två olika varianter. En traditionell motor med kolborste eller en kolfri motor. Kolborsten i den traditionella motorn slits så småningom ut och måste bytas, och risken med överhettning (om flera omgångar tvätt körs på raken) är högre för en motor med kolborste. De kolfria motorerna är dessutom i regel tystare och har en längre livslängd.
Olika maskiner = olika specialprogram
Programmen kan också skilja sig åt mellan de olika modellerna. Program för 40 och 60 grader får ändå räknas som standard, likaså särskilda program för bomullstvätt, fintvätt och ylletvätt. Andra funktioner kan till exempel vara ångtvätt, särskilda fläckborttagningsprogram och automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel. Vissa nyare modeller kommer med inbyggd torkfunktion – de är alltså en slags kombination av en tvättmaskin och en torktumlare. Det är såklart smidigt på så sätt att du bara behöver en enda maskin för att både tvätta och torka. Men å andra sidan är det därmed heller inte möjligt att torka en maskin samtidigt som du sätter igång en ny omgång smutstvätt.
Inga krav på sköljning och centrifugering
För att en tvättmaskin ska få säljas idag krävs det att tillverkaren har testat att den faktiskt tvättar rent och kan gå i god för det. Men det ställs inga liknande krav på att sköljning och centrifugeringen ska fungera ordentligt. I och med att maskinerna blir mer och mer energisnåla finns även en risk att de blir mer vattensnåla. Om du har känslig hud är det extra viktigt att allt tvättmedel sköljs ur ordentligt, så för dig kan det vara bra att ha en maskin som kan göra extra sköljningar.
EU:s energimärkning
Precis som andra vitvaror är tvättmaskiner försedda med EU:s energimärkning vilket har gett ett betyg på skalan A–G, där A+++ räknas som den högsta klassningen. Från och med den 21 mars 2021 är det en ny energimärkning som gäller. Eftersom produktutvecklingen gått framåt så är allt fler maskiner energisnåla så att energimärkningsskalan har slagit i taket. Den nya skalan går istället mellan A till G.
På energimärkningen kan du också ta del av hur många kilowattimmar som går åt på ett år, baserat på ungefär fyra tvättar i veckan i olika temperaturer och med både hel- och halvfyllda maskiner. Ljudnivå och centrifugeringsklass ska också synas på energimärkningen.
Smartare med nya funktioner
Många nyare tvättmaskiner på marknaden erbjuder smarta funktioner som förenklar vardagen och gör det både enklare och mer effektivt att tvätta.
Automatisk dosering
En tvättmaskin med automatisk dosering är bra för både miljön och plånboken. Med den här smarta funktionen bestämmer den själv hur mycket tvättmedel och ibland också vatten som behövs för att plaggen ska bli rena.
Kan styras med mobilen
Väljer du en maskin som går att koppla upp till wifi har du möjlighet att styra eller kontrollera oavsett var du än befinner dig. Då kan du till exempel starta ett program när du åker från jobbet så att tvätten är redo att hängas upp när du kommer hem.
Klimatsmarta program
Dagens maskiner blir allt mer klimatsmarta med program som är särskilt klimatsmarta med lägre temperatur vilket samtidigt ger en lägre energiförbrukning.
Inbyggd torktumlare
Har du tvättmaskinen i badrummet eller ont om plats, men samtidigt önskar en torktumlare? Då kan du välja en modell som har en torktumlare inbyggd. På så sätt sparar du både plats och tid eftersom du inte behöver flytta över tvätten till en annan maskin.
Bra centrifugering sparar både tid och miljö
Det allra bästa och energieffektivaste sättet att få tvätten torr är genom att den först centrifugeras ordentligt. Både torkskåp och torktumlare är väldigt energikrävande, så genom att få ut så mycket vatten som möjligt innan själva torkningen påbörjas kan du spara både tid och miljö. För att centrifugeringen ska vara riktigt bra krävs det att den klarar av minst 1 400 varv i minuten.
Enkelt att installera – men chansa inte!
Moderna tvättmaskiner är försedda med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Vill du däremot göra en mer fast installation gör du bäst i att ta hjälp av en elektriker. Samma sak gäller för vatten – finns en avstängningskran och du känner dig tillräckligt kapabel kan du utan problem göra det på egen hand. Men går någonting fel kan det bli en hiskeligt dyr historia, så ta hellre hjälp än chansa!
Tänk på säkerheten
Precis som med mycket annat finns det en risk att tvättmaskinen går sönder eller börjar att läcka. Därför är många utrustade med AquaStop som är ett säkert skydd mot vattenskador, under hela maskinens livslängd.
Så rengör du tvättmaskinen
Även om tvättmaskinen är till för att tvätta dina kläder, sängkläder, handdukar och annan tvätt ren betyder inte det att den själv aldrig behöver rengöras. Tvål och kalkrester samlas snabbt i maskinen vilket gör att den kan lukta illa. För att få en fräsch tvättmaskin behöver den rengöras med jämna mellanrum. Hur ofta beror på hur mycket du använder den och i vilket skick den är i. Ett husmorsknep är att använda sig av ättika och bikarbonat. Blanda några matskedar bikarbonat och lika mycket vatten och häll i tvättmedelsfacket. I trumman häller du i några deciliter ättika och sedan kör du ett program på hög värme. Vissa använder sig av en vanlig disktablett som du placerar i trumman. Det finns även rengöringsmedel att köpa som ska användas en till två gånger i månaden
Detta kan du göra för att hålla den fräsch:
- Låt lucka och tvättmedelsfack vara öppna efter varje tvättning så att det hinner torka ordentligt.
- Torka bälgen fri från ludd och smuts med en trasa efter varje användning.
- Torka av insidan av luckan en gång i veckan.
- Skölj av till exempel smutsiga overaller ordentligt innan du tvättar dem.
- Använd inte för mycket tvättmedel.
- Kör en maskin med hög temperatur med jämna mellanrum för att ta död på eventuella bakterier.
Smarta tips inför ditt köp!
Det finns flera saker du behöver tänka på innan du ska välja tvättmaskin. Här kommer några av de vanligaste.
- Hur många är ni i hushållet och hur stor kapacitet ska den ha?
- Vilka program är viktiga och hur lång tid får dem ta?
- Ska den vara frontmatad eller toppmatad?
- Behöver den även ha torkmöjligheter?
- Hur hög är ljudvolymen och vad är energimärkningen?
Läs också: Bäst i test torkskåp
Läs också: Bästa tvättmedlet
Populära varumärken:
Länktips:
Några experttester vi har läst:
Tidningen Råd & Rön (september 2024)
Tidningen Råd & Rön uppdaterat löpande sina tester och har just nu 30 modeller med i sitt test. På delad första plats med högst betyg får Miele WWD 164 WCS och WSD 164 WCS. Tvättresultatet är bra och sköljningen helt okej. På tredje plats och utsedd till ”Bra köp” kom Siemens WM14N01LDN.
Forbrukerradet Taenk (mars 2024)
Danska Forbrukerradet Taenk har testat 44 tvättmaskiner och utsett de bästa. Bäst i test blev Miele WSD 164 WCS, som fick betyget 73 av 100. Utmärkelsen ”Bra val” fick Ikea UDDARP (705.254.67) och Whirlpool TDLR 6240S EU/N.
Råd & Rön (2022)
Under 2022 uppdaterades Råd & Röns test om tvättmaskiner och i testet finns nu 103 modeller med. I testet finns både frontmatade, toppmatade och kompakta modeller med. På delad första plats kom tio modeller från Bosch, Miele och Siemens, bland annat Bosch WAXH2E0LSN och Siemens WM6HXK0LDN.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En modern modell är försedd med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Planerar du istället att göra en mer fast installation bör du ta hjälp av en elektriker.
-
Det finns maskiner med en kapacitet från 5 till 12 kilo. Man brukar säga att varje person i hushållet bidrar med ett kilo tvätt per dag, så utgå från antal familjemedlemmar och hur ofta du tvättar. Ett hushåll om fyra personer behöver en tvättmaskin med en kapacitet på minst 7 kilo.
-
Vi har valt att utse Miele WSD164WCS till den tvättmaskin som är bäst i test. Den har en kapacitet på nio kilo och kommer med flera smarta lösningar så att du får en renare tvätt. Miele har flera tvättmaskiner som placerats bra på test.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Bosch WAU28UA8SN
- Bästa mellanprisklass : Siemens WM14N01LDN
- Bästa med tvättdosering : Miele WSG 663 WCS (Vit)
- Bästa toppmatade : Whirlpool TDLR 6240L EU/N
- Bra val : Electrolux 600 SensiCare EW6F6248G7 Tvättmaskin
- Olika typer av tvättmaskiner
- Minst 7 kilo kapacitet för en familj på fyra personer
- Kolborstmotor eller kolfri motor?
- Olika maskiner = olika specialprogram
- Inga krav på sköljning och centrifugering
- EU:s energimärkning
- Smartare med nya funktioner
- Bra centrifugering sparar både tid och miljö
- Enkelt att installera – men chansa inte!
- Tänk på säkerheten
- Så rengör du tvättmaskinen
- Köpa tvättmaskin – att tänka på!