Varmvattenberedarens som bäst i test 2024
Ska du köpa en ny varmvattenberedare? Vi ger dig fem varmvattenberedare som är bäst i test och de bästa tipsen i en köpguiden.
- Volym.
- Vilket material korrossionsskyddet är av.
- Hur den monteras.
- IP-klassning.
- Energieffektivitet och effekt.
- Storlek och vikt.
- Övriga egenskaper.
Nibe är ett företag som har 70 års erfarenhet av varmvattenberedare och de har en lösning för alla olika vattenbehov. I sortimentet finns varmvattenberedare i volymen 5-1000 liter och de flesta modeller finns i koppar, rostfritt stål eller emalj.
Nibe Eminent 100 E tillhör Nibes Eminent-serie som är vägghängda elektriska varmvattenberedare som passar för fritidshus eller ett mindre hushåll och finns i volymen 35-120 liter i fyra olika storlekar. Nibe Eminent 100 E har en volym på 100 liter vilket gör den till en av de större Eminent-modellerna. Den beskrivs som en prisvärd och rejäl varmvattenberedare för det mindre hushållet.
Nibe Eminent 100 E har ett korrosionsskydd i emalj, men finns även med rostfritt stål eller koppar. Varmvattenberedare är välisolerad och har en låg värmeförlust.
Varmvattenberedaren är utrustad med sladd och stickpropp och ansluts till 230 volt (ger effekt på 1 kW) eller 400 volt 2-fast (ger effekt på 3 kW). Den ska monteras hängande med anslutningarna neråt och det följer med en konsol. Den kan även installeras liggande med baksidan nedåt vilket gör den flexibel om du har ont om plats. Varmvattenberedaren är i storleken H 1120 x B 467 x D 455 millimeter och väger 36 kilo.
- Butiker & priser: Emalj
- Butiker & priser: Rostfritt stål
- Butiker & priser: Koppar
Nibe är ett företag som har 70 års erfarenhet av varmvattenberedare och de har en lösning för alla olika vattenbehov. I sortimentet finns varmvattenberedare i volymen 5-1000 liter och de flesta modeller finns i koppar, rostfritt stål eller emalj.
Nibe Compact 300 R tillhör Compact-serien som är golvstående elektriska varmvattenberedare med en volym på 90-260 liter i fyra olika storlekar. Nibe Compact 300 R har en volym på 269 liter och passar den större familjen som har behov av mer varmvatten.
Detta är en riktigt storsäljande varmvattenberedare. Den är effektiv med tidlös design och dold rörinstallation. Den monteras stående på golvet och finns med 1-fas, 2-fas och 3-fasanslutning. Tack vare sin miljövänliga och effektiva isolering har varmvattenberedaren låg energiförlust.
Nibe Compact 300 R har korrosionsskydd av rostfritt stål, men finns även i koppar och emalj så att du hittar en modell som passar ditt vatten.
- Butiker & priser: Rostfritt stål
- Butiker & priser: Emalj
- Butiker & priser: Koppar
Nibe är ett företag som har 70 års erfarenhet av varmvattenberedare och de har en lösning för alla olika vattenbehov. I sortimentet finns varmvattenberedare i volymen 5-1000 liter och de flesta modeller finns i koppar, rostfritt stål eller emalj.
Varmvattenberedare Nibe ES 160 tillhör Nibes ES-serie med elektriskt stående varmvattenberedare. Serien passar för villa, fastighet och industri och kommer med låg energiförlust. Den finns i storleken 160, 210 och 300 och vi har valt att rekommendera den minsta storleken. Den passar dig som vill ha en mer robust modell.
Du monterar varmvattenberedaren stående, den har anslutningspunkter som är lätta att komma åt och anslutning för 1-fas, 2-fas och 3-fas. Fötterna går att justera för att du ska få en bra höjd. Nibes varmvattenberedare är särskilt designad för källare, garage och kallförråd. Utsidan är av hardshell och vattenmagasinet är en stålbehållare med korrosionsskydd av koppar. Den höga isolering ger små energiförluster. Varmvattenberedaren är i storleken H 980 x B 600 x D 600 millimeter och väger 55 liter.
- Butiker & priser
Metro Therm är ett varumärke som gör det möjligt för dig att leva klimatsmart och energisnålt liv. De har ett brett utbud av varmvattenberedare i olika volym, material och format anpassade för varmvattenbehov och om vattnet är hårt eller mjukt.
Metro Therm Så’nett 33 E är en mindre varmvattenberedare. Den tillhör Så’nett-serien som är designad för att installeras under ett diskbänksskåp och täcker en till två personers varmvattenbehov. Därför har vi utsett Metro Therm Sånett 33 E till den varmvattenberedare som är bäst i test för sommarstugan. Den passar dig som vill ha en liten varmvattenberedare till fritidshuset eller kanske gästhuset där behovet av varmvatten är mindre.
Detta är en kompakt och pålitlig varmvattenberedare i storleken H 380 x B 380 x D 540 millimeter. Den är färdigkopplad med stickkontakt som ansluts till ett vanligt vägguttag under diskbänken eller köksskåp. Vattenmagasinet skyddas av glasemaljerat stål som ger ett slitstarkt och långvarigt skydd mot korrosion vilket gör den mindre känslig för kalkbildning vid hårt vatten. Den kommer komplett med ventilrör, säkerhetsventil och blandningsventil.
Den här varmvattenberedaren räcker till en kortare dusch och ger vatten som är 40-45 grader varmt. Efter 65 minuter går det att duscha igen. Metro Therm Så’nett finns även i en större volym på 53 liter.
- Butiker & priser: 34 liter
- Butiker & priser: 53 liter
Metro Therm är ett varumärke som gör det möjligt för dig att leva klimatsmart och energisnålt liv. De har ett brett utbud av varmvattenberedare i olika volym, material och format anpassade för varmvattenbehov och om vattnet är hårt eller mjukt.
Metro Therm Cabinet 110 R är en varmvattenberedare på 98 liter som täcker behovet av två till tre personer i hushållet. Den passar till exempel i ett fritidshus eller om du behöver utöka volymen i en värmepump. Varmvattenberedaren tillhör Metro Therms Cabinet-serie som finns i flera olika storlekar och egenskaper. De är uppskattade för sin neutrala design och sina låga energikostnader. Therm Cabinet 110 R finns även med en volym på 60 liter och med emalj.
Varmvattenberedaren räcker till fyra snabba duschar och tack vare den effektiva elpatronen på tre kilowatt återhämtar sig den snabbt. Den monteras på väggen, men kan även monteras på golvet om du köper till benstativ. Beredaren komplett med armatursats med säkerhetsventil, blandningsventil och avstängningsventil och ansluts mot 2-fas eller 1-fas. Behållaren är av rostfritt stål som ger ett bra skydd när vattnet har lågt pH-värde, kolsyrehaltigt vatten eller vatten som inte har någon hög kloridhalt.
- Butiker & priser: Rostfritt stål
- Butiker & priser: Emalj
Köpguide varmvattenberedare
Att få varmt vatten när du duschar, tvättar händerna eller handdiskar är något de flesta tar som en självklarhet. Men för att kunna få varmvatten i dina kranar behöver du i många fall ha en varmvattenberedare installerad i bostaden.
Vilken typ av varmvattenberedare du ska ha beror bland annat på vilket värmesystem du har, hur ditt varmvattenbehov ser ut och om vattnet är hårt eller mjukt. Har du redan en varmvattenberedare? Genom att byta ut din gamla kommer du att spara pengar eftersom nya moderna modeller drar mindre el. Här hjälper vi dig att välja rätt varmvattenberedare till din bostad.
Hur fungerar en varmvattenberedare?
Det krävs energi för att omvandla kallt vatten till varmt vatten. Med hjälp av en varmvattenberedare får du varmvatten snabbt och effektivt utan att behöva göra något.
Det finns tre olika typer av varmvattenberedare att välja mellan, beroende på vilket behov du har – förrådsberedare, ackumulatortank och genomströmningsberedare. Utöver dessa varianter kan flera av dem kombineras med varandra.
Förrådsberedare producerar varmvatten på egen hand och är en separat elvärmd variant. Det är ett bra val om du har direktel eller värmepump med luftburen värmepump.
En ackumulatortank eller varmvattentank lagrar varmvatten från andra uppvärmningskällor. Detta är en flexibel lösning om du har direktel.
En genomströmningsberedare värmer vattnet på samma gång som det används. Detta kan till exempel vara ett bra alternativ för ett fritidshus som bara används under sommarhalvåret när det är varmare väder.
Vilka hushåll kan ha en varmvattenberedare?
En del hushåll behöver ha en separat varmvattenberedare, medan andra har uppvärmningssystem där detta är inkluderat. Har du ett hus med vattenburen värme är varmvattenberedare ofta inbyggt i husets värmepanna. Har du ett hus med direktverkande el eller luftburen värme behöver du ha en separat varmvattenberedare. En varmvattenberedare kan även användas som ett komplement för att öka kapaciteten på värmepumpen.
Hur stor varmvattenberedare ska man ha?
När du ska välja en varmvattenberedare behöver du fundera på vilken volym den ska ha. Det finns flera olika volymer att välja mellan och rekommendationerna varierar lite. Har du till exempel en för liten varmvattenberedare riskerar du att duscha i kallvatten om du är sist i familjen.
En volym på 55-100 liter är vanligast för fritidshus, 150-200 liter passar ett hushåll på fyra till fem personer och 300 liter är ett bra val till familjer med större vattenbehov.
Volym på varmvattenberedaren:
- 55-100 – passar fritidshus.
- 150-200 – passar hushåll med 4-5 personer.
- 300 – passar familjer som använder mycket varmvatten.
Vilken person är du? Låganvändare eller höganvändare?
Fundera på hur din förbrukning idag ser ut för att kunna bestämma rätt storlek på varmvattenberedaren.
- Låganvändare – en person som duschar snabbt och som aldrig slösar med varmvatten.
- Medelanvändare – en person varken slösar eller sparar överdrivet mycket på varmvattnet.
- Höganvändare – en person som duschar länge i varmt vatten, badar mycket och låter varmvattnet rinna mer än nödvändigt vid till exempel diskning.
För att konkretisera – en dusch på fem minuter förbrukar ungefär 40-50 liter varmvatten medan ett fullt badkar förbrukar runt 140-150 liter vatten. Ett normalt vattenflöde i en dusch är cirka 8-10 liter/minut. Att handdiska drar ungefär 15 liter och för en tvätt maskin går det åt ungefär 50 liter vatten.
Välj varmvattenberedaren beroende på vattnets kvalitet
Vattnet består inte bara av H20 utan innehåller flera andra ämnen som påverkar kvaliteten och andra egenskaper. För att varmvattenberedare ska hålla så länge som möjligt behöver du välja en modell som passar ihop med ditt vatten. Kika på vattenkvaliteten – om det är hårt eller mjukt och om det innehåller mycket salt eller kalk. Kommunalt dricksvatten håller ofta hög kvalitet medan vattnet från egen brunn kan variera.
Har du egen brunn kan du ta hjälp av ett analysföretag för att analysera ditt vatten. För kommunalt vatten kan du kontakta kommunens vattenverk för att få hjälp. Det är också vanligt att de lokala VVS-installatörerna har god kunskap om vattnet i ditt område.
Vattenkvaliteten beror på:
- pH-värde (antalet vätejoner)
- Hårdhet (mängd kalk och magnesium)
- Kloridhalt
- Mängs kolsyra, järn eller mangan
- Ledningsförmåga
Vad är hårt och mjukt vatten?
Vattenkvaliteteten varierar beroende på var i landet du bor. På vissa ställen har berggrunden och grundvattnet mer kalk – hårt vatten har höga halter av kalcium- och magnesiumjoner. Andra delar av landet har mjukt vatten som innehåller lägre halter av kalcium- och magnesiumjoner.
Vad ska varmvattenberedaren ha för korrosionsskydd?
För att varmvattenberedaren inte ska rosta behöver du ha ett rostskydd som också kallas för korrosionsskydd – det material insidan av beredaren är klätt med. Korrosion innebär att materialet med tiden fräts sönder när det kommer i kontakt med vatten eller luft.
Det finns olika korrosionsskydd – välj mellan rostfritt stål, emalj och koppar. Både Nibe och Metro Thermo erbjuder i många fall alla tre material på sina varmvattenberedare.
Välj mellan korrosionsskydden:
- Rostfritt stål – passar surt vatten med lågt pH-värde och hög kolsyrehalt.
- Emalj och offeranod – passar hårt vatten med hög kalkhalt, hög kloridhalt och god ledningsförmåga.
- Koppar – passar hårt vatten med högre pH-värde och hög kalkhalt.
Varmvattenberedare med korrosionsskydd i rostfritt stål
Ett av de vanligaste korrosionsskydden är i rostfritt stål. Har vattnet ett lågt och surt pH-värde och är kolsyrehaltigt ska du välja ett korrosionsskydd i rostfritt stål. Vatten som har ett pH-värde under 7 är surt. Däremot ska du inte välja detta om vattnet har hög kloridhalt (salt) eller hög kalkhalt eftersom det kan ge avlagringar i varmvattenberedaren. Är vattnet hårt och salt ökar risken för rostangrepp och bor du till exempel på ett kustnära område är det vanligt att saltet angriper rostfria beredare.
Varmvattenberedare med korrosionsskydd i emalj
Emalj med offeranod skyddar mot kalkbildning om du har hårt vatten. Har ditt vatten mer än 100 milligram salt eller vatten med låg konduktivitet med ledningstal under 25mS/m passar korrosionsskydd av emalj bra. Däremot är det inte bra om pH-värdet är för högt – högre än 9 kan skada emaljen. Även höga temperaturer kan vara skadligt eftersom den är känsligt för detta. Ett korrosionsskydd av emalj är särskilt bra på Öland, Gotland, Österlen, Uppsala, Norrtälje eller om du har egen brunn med kalkrikt vatten.
Vattenberedare med korrosionsskydd i koppar
Har du ett hårt vatten som har hög kalkhalt är det bra att välja en kopparfodrad varmvattenberedare. Är ditt vatten däremot surt med lågt pH-värde eller har en hög kloridhalt är detta ett sämre val.
Har du kommunalt vatten passar de flesta korrosionsskydden, men det kan ändå vara bra att läsa på innan du köper din varmvattenberedare.
Jämför varmvattenberedarens egenskaper
För att hitta rätt varmvattenberedare behöver du jämföra de olika egenskaperna.
Storlek och vikt
Kika på storleken för att se om den får plats i ditt hem. Även vikten kan vara relevant.
Hur den monteras
Hur stor plats har du för en varmvattenberedare? Ska den monteras där den gamla satt eller på en helt ny plats? Varmvattenberedare monteras antingen på väggen eller golvet. En del kan även monteras vertikalt på väggen eller under diskbänken.
Vilket korrosionsskydd du ska ha
Du väljer korrosionsskydd baserat på vilken vattenkvalitet du har på hemma. Välj mellan korrosionsskydd i rostfritt stål, emajl och koppar.
IP-klassning
De flesta varmvattenberedare har en klassning på IP24, vilket innebär att den är skyddad mot regn, skyddat mot föremål större än 12 millimeter.
Bullernivå
Idag är de flesta varmvattenberedarna rätt tysta, men det kan ändå vara bra att kika på bullernivån. Den brukar ligga på runt 15 decibel.
Temperatur
Enligt Folkhälsomyndigheten ska en varmvattenberedare har en temperatur på 60 grader. En högre temperatur är slöseri med energi och har du en lägre finns det risk för legionellabakterier.
Vad är en smart varmvattenberedare?
Det finns varmvattenberedare som är smarta och styr varmvattenproduktionen efter familjens behov och användarmönster. En smart varmvattenberedare stänger till exempel av sig när familjen är på jobbet och i skolan vilket ger en lägre energiförbrukning.
Köpa varmvattenberedare – att tänka på!
Hur väljer jag varmvattenberedare? Här är några saker du behöver tänka extra på!
- Vad har du för kvalitet på vattnet?
- Vilken energikälla har du?
- Hur ser ditt vattenbehov ut?
Så installerar du en varmvattenberedare
När du ska installera en ny varmvattenberedare behöver du bestämma var den ska få plats. Den behöver ha tillgång till en fungerande golvbrunn och ha tätskikt i utrymmet. Det är endast en auktoriserad installatör som har rättigheter att installera varmvattenberedare och koppla på det till vattennätet. Vid installationen behövs även en certifierad elektriker. Installationen går på runt 5 000-20 000 kronor.
Vad kostar en varmvattenberedare?
En varmvattenberedare kostar en del, men genom att byta till en ny kommer du att spara pengar eftersom den drar mindre energi. En varmvattenberedare kostar mellan 3 000 kronor och 15 000 kronor. Utöver detta tillkommer installationskostnader.
Så tar du hand om din varmvattenberedare
För att din varmvattenberedare ska få en lång hållbarhet behöver du kika över den med jämna mellanrum. Töm den på vatten regelbundet och rensa bort slam som kan bilda bakterier. Av säkerhetsskäl behöver säkerhetsventilen kontrolleras några gånger per år. Blir trycket i varmvattenberedaren för högt ska denna öppnas, annars finns det risk att den sprängs.
Så sparar du vatten
Att värma upp vatten kräver mycket energi och det finns flera saker du kan göra för att minska avtrycket på miljön.
- Köp en varmvattenberedare med rätt kapacitet.
- Välj en varmvattenberedare som är välisolerad med låg energiförlust.
- Stäng av vattnet när du tvålar in dig.
- Duscha inte för varmt.
- Byt till ett snålspolande duschmunstycke.
Läs också: Test av frånluftsvärmepump
Läs också: Test av luftvattenvärmepump
Populära varumärken:
Länktips:
- Nibe – Så väljer du varmvattenberedare
- Polarpumpen.se – Vilket korrosionsskydd till varmvattenberedare?
- Energimyndiheten.se – Varmvatten
- Folkhälsomyndigheten – Skötsel av vattensystem
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Hur stor varmvattenberedare du behöver ha beror på hur stor familjen och vilka behov ni har. I en sommarstuga kan det gå bra med en beredare på 50-100 liter medan normalstor villa kan behöva ha 170-200 liter. Är ni en familj som använder mycket varmvatten kan det behövas en varmvattenberedare på 400 liter.
-
Det finns tre olika typer av varmvattenberedare. Förrådsberedare producerar varmvatten på egen hand, en varmvattentank lagrar varmvatten från andra uppvärmningskällor och genomströmningsberedare värmer vattnet på samma gång som det används.
-
Vi har valt att utse Varmvattenberedare Nibe Eminent 100 E till den varmvattenberedaren som är bäst i test. Den monteras på väggen, har en volym på 100 liter och passar till en mindre familj. Nibe har ett brett utbud av varmvattenberedare i sitt sortiment för olika vattenbov och vattensorter.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Nibe Eminent 100 E
- Bästa volym : Nibe Compact 300 R
- Bästa robusta : Nibe ES 160
- Bästa för sommarstugan : Metro Therm Så nett 33 E
- Bra lilla volym : Metro Therm Cabinet 110 R Varmvattenberedare rostfri 110 l
- Hur fungerar en varmvattenberedare?
- Vilka hushåll kan ha en varmvattenberedare?
- Hur stor varmvattenberedare ska man ha?
- Välj varmvattenberedaren beroende på vattnets kvalitet
- Vad är hårt och mjukt vatten?
- Vad ska varmvattenberedaren ha för korrosionsskydd?
- Jämför varmvattenberedarens egenskaper
- Vad är en smart varmvattenberedare?
- Köpa varmvattenberedare – att tänka på!
- Så installerar du en varmvattenberedare
- Vad kostar en varmvattenberedare?
- Så tar du hand om din varmvattenberedare
- Så sparar du vatten