Bäst i test - Hitta bästa wokpannan 2025
Ska du köpa en ny wokpanna och vill veta vilken som är bäst i test? Här har vi gått igenom både tester och recensioner för att kunna presentera de bästa wokpannorna just nu.
- Hur stor wokpannan är.
- Vilket material wokpannan är tillverkad i.
- Övriga egenskaper.


Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård.
Fiskars Norden Wok är en robust wokpanna tillverkad i obelagt rostfritt stål, som vi utsett till bäst i test.
I ett test hos Prisjakts experter kom den på första plats. Den beskrivs som en allt-i-allo med bra kvalitet och långt handtag.
Wokpannan är 28 centimeter i diameter. Formen gör den perfekt att woka och steka grönsaker i. Botten är 3,5 millimeter tjock med en aluminiumkärna i flera lager som ger en jämn värmefördelning. Mönstret i botten hjälper till att fördela matfettet på ett smidigt sätt som underlättar matlagningen. Handtaget är i rostfritt stål och det överför minimalt med värme så risken att bränna sig är liten. Att handtaget är långt gör det också lättare att slunga maten.
Du kan använda Fiskars wokpanna på alla typer av hällar, även induktion. Den klarar av ugnsvärme upp till 270 grader. Pannan tål att diskas i maskin, men handdisk rekommenderas främst.
- Butiker & priser


Det danska varumärket Scanpan har tillverkat stekpannor och kastruller sedan mitten av 1950-talet. Sedan dess har Scanpans stekpannor vunnit otaliga tester, oavsett vilken typ av panna det handlar om.
Scanpan CTX Wokpanna är rymlig och kommer med höga kanter. Den tillhör Scanpans populära CTX-serie som kombinerar en högklassig beläggning med rostfritt stål. Perfekt för dig som vill ha en wokpanna med non-stickbeläggning.
När Prisjakts experter jämförde marknadens bästa wokpannor kom denna på fjärde plats. Enligt dem är den ett perfekt alternativ för dig som är van vid non-stickstekpannor. En bra nybörjarvänlig stekpanna – det enda negativa är det höga priset.
Wokpannan har en diameter på 32 centimeter och är lätt att lyfta. Den består av fem lager där varje har sin egen funktion som stål för hållbarhet och induktionskompatibilitet och en aluminiumkärna som ger en bra värmefördelning. Den unika non-stickbeläggningen ger en slitstark och lättarbetad stekpanna. Dessutom lätt att rengöra.
Stekpannan passar alla värmekällor och är ugnssäker upp till 260 grader.
- Butiker & priser

Svenska Skeppshult har tillverkat köksprodukter i gjutjärn i över 100 år, och är särskilt omtyckta för sina tåliga grytor och stekpannor. Skeppshult wokpanna i gjutjärn har en diameter på 30 centimeter och ett handtag i trä. Liksom alla hushållsprodukter som är gjorda i gjutjärn kan den användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktion.
Det finns flera fördelar med att välja en wokpanna i gjutjärn. Förutom att pannan har lång livslängd innebär gjutjärn också en jämn värmefördelning och fin stekyta. När du tillagar mat i en gjutjärnspanna avges också en mindre mängd järn som kan vara hälsosamt. Skeppshults wokpanna i gjutjärn är förbehandlad med rapsolja, vilket ger en naturlig non-stick-beläggning. Skeppshult Traditional Wok har ett handtag i bok, men finns också med handtag av valnöt under namnet Skeppshult Valnöt Wok.
Tänk på att alla pannor i gjutjärn ska diskas för hand. Använd inte heller diskmedel när du gör rent din gjutjärnspanna, eftersom detta kan skada den naturliga beläggningen.
- Handtag Ek
- Handtag valnöt


Ronneby Bruk är ett svenskt företag som tillverkar gjutjärnsgrytor och pannor som kan användas på alla typer av spisar och spishällar. Företaget har anor från 1700-talets Örmo Bruk och idag tillverkar de sina egna produkter i fabriken i Kallinge.
Ronneby Bruk Ultra Light är en wokpanna i lätt gjutjärn som med hög kvalitet. Enligt recensioner beskrivs den som ett riktigt kap för det låga priset.
Detta är en wokpanna för dig som föredrar gjutjärn men som önskar ett alternativ som väger mindre. Anledningen till sin låga vikt beror på att Ronneby Bruk utvecklat en unik gjutningsteknik som gör att de kan tillverka en tunnare panna. Wokpannan finns i storleken 30 och 32 centimeter i diameter med en form som gör att du kan kasta runt kött och grönsaker till en perfekt wok.
Wokpannan är ugnssäker och tål temperaturer upp till 220 grader. Det rostfria handtaget med silikondetaljer är ergonomiskt och bekvämt att använda. Wokpannan passar till alla typer av spisar, inklusive induktionshäll. Vill du ha en wokpanna som har en kvalitet som håller för generationer är detta valet för dig!
- Butiker & priser: 30 cm
- Butiker & priser: 34 cm


Ken Hom anses vara en av världens bästa kockar och han har specialiserat sig på kinesisk wokad mat. Serien Excellence är framtagen för dig som vill ha en wokpanna av hög kvalitet som kan användas ofta.
Ken Hom Excellence wokpanna är prisvärd och finns i fyra storlekar. Enligt recensioner värms den upp snabbt, är snygg och lätt att rengöra. Den är även ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och har högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Wokpannan finns i storleken 20, 27, 31 och 35 centimeter i diameter och är tillverkad av svart kolstål. Den är ytbehandlad med en non-stickbeläggning som gör att maten inte bränns vid. Dessutom kan du köra den i diskmaskin vilket också underlättar, även om man alltid rekommenderar
- Butiker & priser: 31 cm
- Butiker & priser: 36 cm

Tefal är ett franskt varumärke som tillverkar köksutrustning. Företaget startades 1956 och är känt för att tillverka kvalitativa och prisvärda produkter för köket. I Tefals Jamie Oliver-serie samarbetar Tefal med mästerkocken Jamie Oliver och de har flera olika stekpannor i sitt sortiment.
Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Wok är en klassisk wokpanna i hårdanodiserad aluminium som gör det lätt att laga asiatiska måltider. Materialet är hållbart och gör att den kommer att vara en kär vän i många år. Den är ett populärt val bland wokpannorna hos både Prisjakt och Pricerunner.
Wokpannan har en effektiv non stick-beläggning som är förstärkt med titanpartiklar. Den är 30 centimeter i diameter och har ett ergonomiskt handtag i rostfritt stål. Den har en smart Thermo-Signal-teknologi som säger till när den har nått rätt temperatur.
Du kan använda wokpannan på alla värmekällor och i ugn upp till 210 grader. Den är lätt att rengöra och tål diskmaskin men ska helst diskas för hand.
- Butiker & priser

Köpguide wokpanna
Ska du laga wok behöver du ha en riktig wokpanna för allra bäst effekt. Wokpannor finns i flera olika material och storlekar – här hjälper vi dig att välja rätt wokpanna!
Vad är en wokpanna?
En wokpanna ser ut ungefär som en stekpanna med väldigt höga kanter som lutar utåt. Att woka innebär att man steker mat mycket snabbt under omrörning, då är de höga kanterna viktiga så att inget mat hamnar utanför. Wokpannor är också gjorda för att klara av mycket höga temperaturer eftersom det krävs ordentlig värme för att woka.

Fördelar med en wokpanna
Att woka är en snabb och smidig metod för att tillaga mat. Speciellt eftersom det går bra att förbereda ingredienserna i förväg. Dessutom är det ett relativt nyttigt sätt att laga mat på, eftersom det inte går åt lika mycket matfett i pannan som vid vanlig stekning. Med en wokpanna har du möjlighet att göra riktig wok.
Vilket material har wokpannan?
Wokpannor finns i flera olika material, och de har alla olika egenskaper. Några vanliga material som används till wokpannor är:
Gjutjärn
- Fungerar på alla värmekällor
- Ger jämn värmefördelning
- Tål mycket höga temperaturer
Keramisk beläggning
- Fungerar på alla värmekällor
- Tåliga med non-stick effekt
- Kräver mindre matfett vid stekning
Rostfritt stål
- Fungerar på alla värmekällor
- Tål maskindisk
- Lång livslängd
Kolstål
- Fungerar på alla värmekällor
- Utmärkta stekegenskaper
- Tål höga temperaturer
Wokpanna med platt botten kan användas på vanliga spisar, då används med fördel slevar som också är platt. På gasspisar kan du använda wokpannor med rundad botten, då passar det bättre med slevar som är rundade.
Vad kan man woka?
Att woka innebär att man snabbsteker något under omrörning. Wokning görs på hög värme, därför blir tillagningstiden kort. Allt som ska wokas bör därför vara skuret i ganska små bitar för att det ska bli helt genomstekt. Det går att woka det mesta, men tänk på att det inte bör vara för stora bitar.
Här tillagar Filip Poon kinesisk kycklingwok:
Hur wokar man?
- Börja med att förbereda allt som ska wokas genom att skära upp allt så att det bara är att lägga i pannan. Wokning går snabbt så det finns inte mycket tid till att hacka grönsaker när du väl börjat woka. Bäst resultat får du om du skär råvarorna ganska smått.
- Häll ett par matskedar olja i pannan. Använd raps-, solros- eller majsolja vilka tål höga temperaturer.
- Se till att pannan är ordentligt het innan du börjar lägga i ingredienserna. Oljan ska nästan börja ryka.
- Täck max ⅔ delar av pannans botten
- Ha vatten intill pannan för att kunna reglera temperaturen och hastigt koka maten genom att hälla i en skopa vatten.
- Woka små mängder i taget, stek snabbt och hett.

Populära varumärken:
Källa:
Prisjakts experter (2024)
Prisjakts experter har utsett marknadens sex bästa wokpannor. Fiskars Norden Wok 28cm har en fin och bra form och lätt att hantera. Hexclad by Gordon Ramsay Hybrid Wok 30cm har non-stick, en bra stekyta och är lätt att använda. WMF Macao Wok 36cm beskrivs som stor och passar perfekt för fritering. Scanpan CTX Ceramic Titanium Wok 32cm är en tålig stekpanna med non-stick. Ken Hom Excellence Wok 32cm beskrivs som billig och robust och kommer med ett extra handtag. Skeppshult Traditional Wok 30cm är i gjutjärn och kommer att hålla livet ut.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
För att woka (snabbsteka under omrörning) behövs en panna med höga kanter så att maten inte flyger ut under omrörningen. Detta kan visserligen göras i en vanlig stekpanna eller stekgryta, men eftersom kanterna oftast inte är tillräckligt höga kan det bli svårt när du ska woka. Dessutom har en wokpanna inte lika snäva kanter som en stekgryta vilket gör det lättare att komma åt med slevarna under wokningen.
-
Man kan woka nästan vad som helst, att woka innebär att snabbsteka kött eller grönsaker under omrörning. Tänk på att kött bör vara skuret i mindre bitar eftersom det går fort att steka i en wokpanna.
-
Vi har valt att utse Scanpan Pro IQ Wokpanna till bäst i test. Den har vunnit tester och Scanpan är ett omtyckt varumärke när det kommer till olika typer av stekpannor. Den är enkel att använda och lätt att rengöra.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Fiskars Norden Wok
- Bästa med non-stick : Scanpan CTX Wokpanna 32 cm Rostfri
- Bästa gjutjärn : Skeppshult Gjutjärn Wok
- Bästa lätta gjutjärn : Ronneby Bruk - Ultra Light Original Wokpanna Lättgjutjärn 30 cm
- Bästa budget : Ken Hom Excellence wokpanna, Ø 31 cm.
- Bra val : Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Wok
- Vad är en wokpanna?
- Fördelar med en wokpanna
- Vilket material har wokpannan?
- Vad kan man woka?
- Hur wokar man?